Annons:

Alla barns sommarlov är inte som i Idas sommarvisa

Susanne Lundström och Katarina Borgemo. Foto: Kalmar Stadsmission

Alla barns sommarlov är inte som i Idas sommarvisa

Sången Idas sommarvisa har blivit avstampet för barns sommarlov. Ett långt lov, med bad och sol, glass och grillkvällar, lek och ledighet tillsammans med familj och vänner.

Annons:

Tyvärr blir inte alla barns sommarlov så som många förväntar sig och som sommaren målas upp av media, i reklam och i samhället. Det är många barn vars föräldrar inte har råd att köpa en bussbiljett för att ge barnen möjlighet att åka till stranden eller hänga med kompisar. Att ha tillgång till en cykel är inte en självklarhet för alla barn.  För en del familjer blir skolloven extra påfrestande ekonomiskt.

Vi kan läsa i Kalmar kommuns välfärdsbokslut att de barn som har föräldrar med utländsk bakgrund eller har ensamstående föräldrar är den grupp av barn som har ökad risk att leva under ekonomisk utsatthet.  År 2015 levde 9,3  % av barnen i Kalmar kommun på en ekonomisk nivå som låg under barnfattigdomsindex (se faktaruta).

Anordnar läger

Nu är vi på Kalmar Stadsmission i full färd med att planera och förbereda inför vårt sommarläger. Lägret innebär att familjer som lever i ekonomisk utsatthet får möjlighet att under några dagar resa hemifrån, på en semester.

På lägret får familjerna ett välbehövligt avbrott och möjligheter till att träffa nya vänner, både föräldrarna och barnen.  Det finns möjlighet att paddla kanot, simma eller njuta av naturen, kanske för första gången någonsin. Det är tack vare det stöd vi får från olika bidragsgivare som kan vi genomföra ett sommarläger även den här sommaren.

Kalmar Stadsmission är en idéburen organisation, som verkar i Kalmar med omnejd inom socialt och diakonalt arbete.  Vi vill vara en röst för utsatta grupper och genom opinionsbildning förändra det som i samhället skapar och förstärker utsatthet. Vår organisation är i ständig rörelse och just nu inför sommarlovet vill vi bidra till att ge fler föräldrar och barn en skön sommar. Kalmar Stadsmission vill bidra till ett mänskligare Kalmar.

Susanne Lundström, Direktör Kalmar Stadsmission

Katarina Borgemo, Diakon Kalmar Stadsmission

Fakta

Barnfattigdomsidex

För att mäta och framförallt jämföra barnfattigdom används ofta ett index. Måttet är ett absolut mått till skillnad från det relativa mått som också används ibland. Det definieras så här: Andelen barn 0-17 år som finns i ekonomiskt utsatta hushåll.

Med ekonomiskt utsatta menas hushåll med låg inkomst eller som lever på försörjningsstöd. Med låg inkomst menas inkomst som understiger lägsta utgiftsnivå i den socialbidragsnorm som fastställdes på 1980- talet (med inflationsuppräkningar) samt en norm för boendeutgifter.

Med lever på försörjningsstöd menas att ett sådant erhållits minst en gång under året.

Med utländsk bakgrund menas minst en utlandsfödd förälder. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt