Annons:

DEBATT: Bostadsprogrammet måste fram före 1 oktober

Centerpartiet vill skynda på kommunens bostadsprogram. Det skriver oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij i en debattartikel.

Annons:

Riktlinjer för bostadsförsörjning måste tas fram före den 1 oktober 2016.

Regeringen har avsatt medel att söka för investeringsstöd på 60% för byggnation av nya bostäder. Ett villkor för att kunna söka är att kommunen har antagna riktlinjer för bostadsförsörjningen och en aktuell översiktsplan.

Kommunstyrelsen tog den 21 juni beslut om att påbörja arbetet med framtagandet av riktlinjer för bostadsförsörjning och en aktualisering av översiktsplanen.

I april 2016 lämnade jag in en motion från Centerpartiet om detta och redan nu valde alltså ett enigt KS att bifalla vår motion. Vi tackar för den snabba hanteringen av denna viktiga motion då bostadsbristen är stor i Vimmerby kommun nu. 

Dessa statliga medel är en förutsättning för att Vimarhem exempelvis ska kunna ta beslut om att bygga det planerade huset inkluderat gruppbostad som finns ritningar till på Pistolsmeden. Socialnämnden har uttryckt tydligt till KS att gruppbostäder behöver byggas.

Nu krävs handling av KS så besluten den 21 juni och på KF den 27 juni är mycket viktiga för att kommunen ska kunna söka medel före den 1 oktober då den första ansökningsomgången stängs.

Jag anser att det måste vara möjligt för Vimmerby kommun att söka medel ur denna första omgång och troligen är sannolikheten att få tilldelning av medel större om man är med i första omgången då många kommuner inte har alla handlingar på plats och kan söka. 

Jag kommer att driva på så att ÖP aktualiseras och så att riktlinjer för bostadsförsörjningen tas fram och att ansökningsprocessen påbörjas så att vi skickar in vår ansökan senast den 1 oktober. Det är viktigt för Vimmerby. Jag läser om Hultsfreds kommuns byggnationer och kan Hultsfred så kan vi, anser jag.

Ingela Nilsson Nachtweij (C)

Oppositionsråd 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt