Annons:

DEBATT:

Kristdemokraterna är besvikna på Centerpartiet. Foto: Simon Henriksson

DEBATT: "Inte fått ta del av materialet – därför deltog vi inte i beslutet"

I går var det budgetfullmäktige i Vimmerby kommun och Kristdemokraterna levererade följande rambudgetanförande. Vill du att vi publicerar ert anförande också? Mejla det till simon.henriksson@dagensvimmerby.se.

Annons:

"En klok majoritet lyssnar på oppositionen. Även oppositionen kan ha kloka saker att tillföra.

Det har jag sagt flera gånger från denna talarstol under det senaste ett och ett halva året.

Ur den aspekten har det kanske varit en bättre budgetprocess i år. Det var en välkommen gest från Moderaterna och Socialdemokraterna att öppna upp ett arbetsutskott och en budgetberedning, med två platser för oppositionen.

Tyvärr har informationen stannat där och inte förts vidare till övriga delar av oppositionen. Det är vi kristdemokrater mycket kritiska till och det har vi också framfört till Centerpartiet.

Det gör att vi inte fått del av det bakomliggande material, som ligger till grund för siffrorna i förslaget till rambudget. Vad gör att man har landat på att tillföra just sju miljoner till Barn- och utbildningsnämnden och sju miljoner till Socialnämnden? Varför inte fem miljoner till den ena och tio till den andra?

Kanske man hade behövt hålla en betydligt stramare budget, med mindre utgiftsökningar?

Den information jag fått via Sveriges Kommuner och Landstings chefsekonom beskriver en situation där vi någorlunda hyfsat kan förutse en ekonomisk tillväxt nästa år och kanske möjligen även året därpå. Men sedan kommer en lång följd av år, där skatteunderlaget inte på långt när motsvarar de ökade behoven, utifrån de krav som kan förutses på grund av demografiska förändringar, det vill säga befolkningstillväxt, det beräknade behovet av förskoleplatser, hur många elever som är i skolåldern, den personal som behövs där och för de ökade behoven till följd av ett kraftigt ökat antal äldre osv. Först runt år 2040 beräknar SKL att skatteintäkter kommer att ligga i balans med de demografiska kraven.

Ur det perspektivet kanske det ger fel signaler att utöka verksamheten 2017 på det vis som S+M+C nu föreslår, om man sedan behöver göra kraftiga nedskärningar kommande år, för att klara välfärden. Ingen vet ju inte om kommunen kommer att få fler tillfälliga statsbidrag av den sort som vi fått i år. Även om det finns stora behov i verksamheten, så blir det en knepig situation om man ökar på kraftigt i år och sedan tvingas dra ned, om nya statsbidrag uteblir.

Men, som sagt, eftersom vi inte fått del av det material som ligger till grund för majoritetens bedömningar, så kan vi inte bedöma hur rimliga de avvägningar är som man har gjort. Vi kommer därför inte att delta i de beslut som gäller de första fyra att-satserna, dvs de delar som gäller sifferfördelningen. När det gäller de finansiella målen och uppdraget till nämnderna kommer vi att delta.

Vi yrkar dessutom ”att inför framtida budgetarbete inbjuda samtliga partier som är representerade i fullmäktige till att ingå i en budgetberedning, för att ge likvärdiga möjligheter att ta del av budgetförutsättningarna”.

Gudrun Brunegård

Kristdemokraterna

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt