Annons:

INN: Länsstyrelsen måste agera nu!

Ingela Nilsson Nachtweij kräver att länsstyrelsen omedelbart agerar i Yxern-frågan. Foto: Simon Henriksson

INN: Länsstyrelsen måste agera nu!

Länsstyrelsen tänker inte tillmötesgå Yxerns Regleringsföretags förslag om ett snabbt framtaget föreläggande för att minska tappningen av Yxern. Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) kräver att länsstyrelsen rappar på processen.

Annons:

Den 29 juni träffades företrädare för Vimmerby kommun, Västerviks kommun , Botorpsströmmens vattenråd, Yxerns regleringsföretag på Tekniska verken i Linköping. Mötet ledde till att det skickades en skrivelse den 30 juni till Länsstyrelsen (LST) i Kalmar från regleringsföretaget med instämmande av kommunerna och vattenrådet om att med omedelbar verkan få ett föreläggande av LST om att regleringsföretaget får tillstånd att frångå vattendomen och minska tappningen av Yxern. Nu är vattennivån 90,60m vilket är långt under en normal nivå. Risken är mycket stor för omfattande miljökonsekvenser. 

Nu undrar jag när vi får ett besked om hur länsstyrelsen agerar med anledning av den pågående miljökatastrofen i sjön Yxern. T f Landshöving  svarade mig den 7 juli att LST arbetar med frågan och ber att få återkomma. Dags för det nu den 13 juli. 

Musslorna dör på sjöbotten och fiskarnas och även fåglarnas förutsättningar försämras samt de ökande psykosociala konsekvenserna för de som exempelvis inte kan sjösätta sin båt i en av länets vackraste och naturskönaste sjöar där fisket alltid varit bra. Gösen och gäddornas paradis är på väg att tömmas på vatten och förstöra framtida friluftsliv och rekreation. 

Agerar inte länsstyrelsen finns även en stor risk att inte bara sjön utan även ån nedströms förstörs varför vi nu måste få ett besked om och när länsstyrelsen avser att göra sin tillsyn och agera.

Vi kräver nu att länsstyrelsen kommer till Yxern och faktiskt gör en tillsyn på plats nu för att kontrollera miljöstatusen i ekosystemet Yxern. Tappningen av sjön måste minska med omedelbar verkan.

Ingela Nilsson Nachtweij (C)

Oppositionsråd Vimmerby kommun

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt