Annons:

DEBATT: Tandhälsan ger klasskillnaden ett ansikte

Många har inte råd med tandvård och många mår mycket dåligt över sin bristande tandhygien. Det skriver fyra debattörer på Dagens Vimmerby.

Annons:

I vårt arbete som personliga ombud i Kalmar kommun och diakoner inom Svenska kyrkan och Kalmar Stadsmission har vi sett och vill uppmärksamma ett ökat behov av stöd för att ta hand om sin munhälsa.

Vi möter fler och fler som inte har ekonomisk möjlighet att genomföra det som skulle behövas för att behålla sina tänder eller laga dem. Tandhälsan är ett uppenbart tecken på klasskillnad i vårt samhälle.

Tidigare har vi genom exempelvis fonder hjälpt personer med tandvårdsräkningar men nu ser vi en så stor ökning, både i antal personer och i kostnader, att det inte längre är möjligt.

Nu talar vi inte om flyktingar med endast LMA-kort eller EU-migranter i utsatthet utan medborgare som går under den hälso- och sjukvårdslag vi har.

Tillgänglig för alla

Utdrag från Landstingets hemsida:
 

Det innebär att Landstinget i Kalmar län har ansvar för att du som bor i Kalmar län får dina tandvårdsbehov uppfyllda. Målet är en god tandhälsa och tandvård på lika villkor för hela befolkningen.

Vår vision är att erbjuda våra kunder en kvalitetssäkrad vård och vara det bästa alternativet när service, tillgänglighet och kostnad vägs samman. Vi vill också stå för en tillgänglig vård för alla.

Vi anser att det behöves en översyn kring  hur tandvården kan bli på lika villkor för hela befolkningen och att vården ska vara tillgänglig för alla. Det bidrar idag till mycket lidande och oro.

Mår mycket dåligt

Vi vill också lyfta den grupp som på grund av sjukdom eller medicinering får problem med sina tänder och  som tidigare fått hjälp genom landstinget. Här möter vi människor som mår mycket dåligt. Har du inte ekonomi att utnyttja den vård som finns så hamnar du i en mycket utsatt situation.

Smärtsamma men även mycket kostsamma behandlingar eller åtgärder blir resultatet för att behålla en någorlunda tandhälsa. En redan sjuk människa blir väldigt utsatt om hon inte finner att hon kan få den vård eller hjälp som hon behöver. I värsta fall är det förenat med livsfara.

Har inte råd

Utdrag från Landstingets hemsida:

Landstinget ansvarar för att personer med stort omvårdnadsbehov till följd av sjukdom och funktionsnedsättning erbjuds råd och hjälp till en bättre munhälsa. Erbjudandet innebär:

  • Kostnadsfri munhälsobedömning och rådgivning en gång om året.
  • Nödvändig tandvård till samma vårdavgift som gäller den öppna hälso- och sjukvården. Du behöver då visa upp ett giltigt N-kort vid tandvårdsbesök. 

Det låter genomtänkt vid första anblicken. Tyvärr tvingas många välja bort besöket hos tandläkaren då man inte har råd att betala vårdavgiften.

 Behövs krafttag

Vi vill härmed vädja till er som beslutsfattare att se över tandvården i Kalmar läns landsting och även på nationell nivå. Det behövs krafttag och ändringar för att vi inte ska möta fler och fler som går utan tänder och mår fysiskt och psykiskt dåligt på grund av att de inte har ekonomi att utnyttja den tandvård som finns. En förhoppning är att medborgarna i framtiden ska få tandvård som täcks av högkostnadsskyddet.

Tandhälsan ger klasskillnaden i vårt samhälle ett ansikte.

Samtliga personliga ombud i Kalmar län samt diakonikollegiet i Kalmar genom

Hanne Fager

Personligt ombud Kalmar kommun

Lena Nashed

Personligt ombud Kalmar kommun

 Beate Fotland

Diakon Två Systras församling

Katarina Borgemo

Kalmar Stadsmission

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt