Annons:

Tino Åberg: Skandalen har visat sitt rätta ansikte

Den här tragedin hade kunnat undvikas om vissa människor hade haft det där som har med förståndet att göra. Det hade också kunnat undvikas om vi hade haft en stor enad grupp av människor som hellre vill ha en riktig sjö och inte ett regleringsmagasin.

Annons:

Yxerns sjösänkningsföretag där även det kommunalägda bolaget Tekniska verken i Linköping ingår kommer aldrig någonsin att frivilligt göra något som gynnar den biologiska mångfalden och för att de närboende ska få lite bättre miljö. Det kommer aldrig att ske. Den som tror något annat lurar sig själv. I 78 år har detta vansinne fått pågå. Sjön Yxern är idag en sönderreglerad sjö till förmån för liggande nedströms kraftstationer. Nuvarande situation är att likna vid en miljökatastrof.

Den sista tiden i media visar tydligt på en länsstyrelse som helt saknar handlingskraft och förmåga att ingripa trots att hur många signaler som helst utifrån larmar om vad som händer i Yxern. Länsstyrelsen i Kalmar län väljer att ta semester i stället för skyndsamt besöka den utmattade Yxern för att på plats se förödelsen och dokumentera vilka skador som uppstått på miljön.

Sviker oss helt

Sjösänkningsföretaget visar en total ansvarslöshet gentemot den biologiska mångfalden och de närboende samt de människor som nyttjar sjön för rekreation. Istället för att lyssna på Kammarkollegiet väljer man att lyssna på Mikael Westin på Foyens advokatbyrå i Stockholm som helt företräder ägarintressen och kraftbranschen.

Vi alla drabbade och förtvivlade människor tvingas se på när ett gäng kostymer helt ansvarslöst ödelägger vår sjö mitt framför våra ögon. Men värst av allt tror jag vi upplever att rättssamhället helt sviker oss.

Den här skandalen har nu visat sig ifrån sitt rätta ansikte. Total ansvarslöshet från verksamhetsutövaren och en tillsynsmyndighet som helt havererat.

Tino Åberg

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt