Annons:

Brunegård: Sorgligt att lägga över ansvaret

Förra veckan skrev Gudrun Brunegård ett öppet brev till Tekniska verkens styrelseordförande Nils Hillerbrand (MP). Brunegård har fått svar – och skrivit följande replik.

Annons:

Svar till Nils Hillerbrand (MP)

Tack för svaret som redogör för Tekniska Verkens inställning till miljökatastrofen i sjön Yxern.

Det är sorgligt hur man försöker lägga ansvaret för situationen på andra myndigheter istället för att ta fasta på de möjligheter som givs. Kammarkollegiets advokatsfiskal Nils Leine bedömer det tveksamt att tolka vattendomen på ett sådant sätt att minimitappningar måste efterlevas. ”Det bör alltså finnas stort utrymme för tappningsställaren att beakta miljöbalkens hänsynsregler vid tappningen ur sjön utan att komma i konflikt med tillståndet. Det finns bara en ansvarig enligt miljöbalken och det är den som driver verksamheten”, säger han i media.

Mår psykiskt dåligt

Tekniska Verken fortsätter ändå skylla på Länsstyrelsen. Chefsjurist Carl Stenberg på Länsstyrelsens i Kalmar förklarar att en avvisning inte innebär ett nej, ”det innebär bara att vi inte prövar frågan i sak. Mer än så kan man inte tolka in i ett avvisningsbeslut”, säger han. Länsstyrelsen har inte mandat att fatta några beslut alls när det gäller själva vattennivåerna, bara rätt att utöva tillsyn.

För varje dag dör fler vattenväxter och djur på torrlagda sjöbottnar. Kringboende befolkning mår psykiskt dåligt av förödelsen och sjön har förlorat sitt rekreationsvärde.

Visa mod

Förtroendevalda i en kommunal bolagsstyrelse kan inte fly sitt ansvar. Rovdriften på Yxern får inte fortsätta. Ta med övriga ägare i regleringsföretaget och ansök om att ändra den otidsenliga vattendomen med extremt stora nivåskiftingar!

Visa mod och fatta kloka beslut för att återställa naturvärdena och den biologiska mångfalden! Sök nytt tillstånd med högre sommarvattenstånd och ekologiskt anpassad flödesregim eller avveckla verksamheten helt och riv ut anläggningen!

Återför något av de miljoner som vattenkraften gett, så slipper ni ha en förödd sjö på era samveten!

Vänligen,

Gudrun Brunegård (KD)

 

Här kan du läsa Nils Hillerbrands svar på Gudrun Brunegårds öppna brev: 

Situationen i den småländska sjön Yxern är den värsta på många år till följd av den svåra torkan och effekterna av nuvarande vattenreglering. Jag delar därför Brunegårds bild över situationen och har full förståelse för den upprördhet som nu uttrycks från olika håll. 

Tekniska verken har sedan flera år lagt ned ett omfattande arbete för att lösa situationen med alltför stor avrinning från sjön, vilket också går att ta del av på bolagets hemsida. Där framgår att ansträngningarna har syftat till att lösa ut såväl mer akuta situationer som att verka för en förändrad vattendom.

Där står t ex att läsa att Tekniska verken tog initiativ till ett möte i slutet av juni med berörda parter, bl a företrädare från Vimmerby kommun, i syfte att gemensamt hitta en lösning på problematiken. Mötet resulterade i att regleringsföretaget, med Tekniska verken som delägare, gjorde en ny ansökan till Länsstyrelsen i Kalmar länom att omgående få minska tappningen från sjön.   

Samtidigt anser Tekniska verken att vattendomen behöver ändras, men det är en lång rättsprocess som också kräver samförstånd mellan många aktörer, inte minst de berörda kommunerna. Här kan också tilläggas att Tekniska verken i dagsläget helt saknar ekonomiska intressen i vattenkraftverken i Yxern. Tvärtom har bolaget självt agerat i syfte att kunna minska tappningen med några timmars varsel.

Däremot är det min och bolagets tydliga uppfattning, med stöd av juridisk rådgivning, att vi inte har möjlighet att agera på egen hand utan nödvändiga myndighetsbeslut. Ett brott motgällande vattendom skulle innebära rättsliga konsekvenser och bolagets olika försäkringar skulle inte gälla om någon skulle lida skada. Därtill bör det kommas ihåg att det är regleringsföretaget som ansvarar för regleringen och därmed alltid har sista ordet.

Det är min förhoppning att vi gemensamt kan nå en lösning för Yxern, dess närmiljö och de boende kring sjön.

Med vänlig hälsning

Nils Hillerbrand (MP)

Ordförande Tekniska verken i Linköping AB


Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt