Annons:

Christer Jonsson (C) skriver på DV-debatt om landstingsmajoritetens beslut.

"Ett havererat ledarskap för landstinget – sommar till november"

Christer Jonsson (C, vice ordförande i landstingsstyrelsen, har skrivit ett debattinlägg angående landstingsmajoritetens beslut att fortsättningsvis hålla stängt vissa vårdplatser på länets sjukhus.

Annons:

Är det sommar till november? Nej det tycker nog ingen vanlig medborgare i Sverige, men den socialistiska ledningen i landstinget har bestämt sig för det. Det kunde väl varit acceptabelt om det rört sig om ett vanligt svulstig vallöfte a la Miljöpartiet. Men nu gör det inte det, utan när det något så allvarligt som att förhindra politiska beslut om den största neddragning av verksamhet på väldigt länge.

Utan att fatta formella beslut har sosseledaren Anders Henriksson godkänt att mer än 10 % av landstingetsvårdplatser ska vara stängda fram till 1/11 och i Västervik är det mer än 20% av vårdplatserna. Konsekvensen är att Västervik får färre medicinvårdplatser än Oskarshamn trots större ansvar, eller i Oskarshamn omöjliggörs kirurgiska ingrepp som kräver inläggning. Det är stora strukturell ingrepp som kräver enligt min mening politiska beslut och politiskt ansvar! Det rymmer man ifrån!

"Panikåtgärder"

Det är tyvärr också uttryck för panikåtgärder som inte har någon plan för fortsättningen. När jag har begärt besked om vad som är nästa steg så har svaret varit innehållslöst från Anders Henriksson och kontentan har varit att man har ingen plan! Detta förstärks också av de besked som givits i media där det från ledande sosseföreträdare sägs att allt ska återgå till det tidigare 1/11. Men det kräver ju ett underverk, eller tror de på allvar att man då är fullrekryterade och inga tjänster är vakanta? För det är ju huvudargumentet för denna åtgärd att man saknar personal. Jag tror tyvärr inte på denna typ av underverk, utan personalbristen kommer vara densamma när oktober månad är slut och det enda som hänt är att man skapat oreda och kaos. Tala om att tokryckens tid är här!

"Tuffa åtgärder"

För den hårt kämpande personalen så är dessa åtgärder väldigt tuffa. Plötsligt ska man nu byta arbetsplatser, och arbeta med sådant som man normalt inte gör eller i värsta fall saknar specialisering för. Det är t ex skillnad att arbeta på en medicinavdelning eller att vara på en akutmottagning. Men nu verkar sådana skillnader inte spela någon roll. Jag är rädd att detta kommer göra att ännu fler sjuksköterskor söker sig till andra arbetsgivare, man vill inte bli behandlad så här, jag förstår det!

Nu krävs det besked och politiskt ledarskap med beslutsfattande:

1) Vad är det som gör att Västerviks behov av medicinvårdplatser nu anses lägre än Oskarshamn? Vilka behovsbedömningar har gjorts?

2) Hur ser planen ut för att klara tillgängligheten till kirurgiska ingrepp och verksamhet i Oskarshamn? Stängningen av kirurgavdelningen underminerar hela verksamheten!

3) När kommer en plan och process för vad som ska ske efter den 1/11 att redovisas? Den otydliga politiska enmansshowen Anders Henriksson måste nu bytas ut mot en rimlig demokratisk process.

Frågorna är många, men finns det några rimliga svar, jag och många med mig undrar!

Christer Jonsson (c)

Vice ordf landstingsstyrelsen

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt