Annons:

S+ MP+V ett hot mot norra länets sjukvård!

Efter beskedet om stängda vårdplatser på länets sjukhus riktar landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) hård kritik mot den politiska majoriteten. Håller du med? Rösta nedan.

Annons:

I onsdags släpptes bomben: 79 av sjukhusens sommarstängda vårdplatser förblir stängda oktober månad ut. Frågan är om de någonsin kommer att öppnas. Detsamma gäller rehab i Virserum och läkarmottagningen i Överum.

Argumentet är framför allt att sjuksköterskebristen är stor och kostnaderna för att hyra in personal blir för hög. Jag har länge varnat för den tickande bomb landstingets dåliga personalpolitik innebär, när allt fler sjuksköterskor väljer att arbeta hos andra arbetsgivare. Sjuksköterskegruppen är stor och en sådan utveckling kan snabbt driva landstinget i bankrutt, om strömhoppen fortsätter.

 *

Stängningarna är alltså tänkta att minska beroendet av hyrpersonal. I praktiken hotas dock den jämlika vården i länet. Norra länsdelen berövas på detta sätt 21 vårdplatser inom kirurgi och ortopedi, medan södra länsdelen inte påverkas alls. Detta kommer självklart att drabba patienterna, både genom längre väntetider för planerade operationer och att man tvingas åka till ett annat sjukhus för operation.

Även när det gäller medicinklinikerna innebär beslutet en snedfördelning i länet, med 24 stängda platser i Västervik, åtta i Oskarshamn och likaledes 24 vid det större sjukhuset i Kalmar.

 *

För tretton år sedan tvingades landstinget besluta om omfattande strukturförändringar för att komma till rätta med tio års rödgrön vanskötsel. De förändringar som gjordes då, byggde på noggranna analyser av nationellt erkända specialister inom olika medicinska områden. Principen var att besluten var ekonomiskt nödvändiga, medicinskt säkra och politiskt möjliga. Den avvägning som arbetades fram under hösten 2003 ställde sig samtliga ledamöter i landstingsfullmäktige bakom. Resultatet blev en struktur som har hållit i över tolv år.

 Det vi nu ser är slumpvisa förändringar, utan föregående analys av hur de påverkar vårdkvalitet, patientsäkerhet eller fördelningen över länet. Den rödgröna S+MP+V-majoriteten låter tjänstemännen fatta strukturbeslut som rätteligen ska fattas av politiker, som allmänheten kan utkräva ansvar från.

Dessutom har man helt missat dialogen med den yrkesgrupp som man menar är orsak till åtgärderna, Vårdförbundet. Panikstängning av vårdplatser är knappast en åtgärd som gör det mer attraktivt att arbeta i Landstinget i Kalmar län.

Nu måste man lyssna in sjuksköterskorna och gå dem till mötes. Ge lön efter ansvar och kompetens! Förbättra arbetsvillkoren, med rätt till vila och återhämtning, möjlighet till kompetens- och karriärutveckling! Anpassa antalet specialistutbildningsplatser (AST) efter behovet av specialistsjuksköterskor! Utveckla cheferna i ledarskap!

Och göm er inte bakom tjänstemännen, Anders Henriksson (S)! Ta ansvar och låt strukturbeslut fattas av politiker, efter noggrann analys och offentlig debatt!

Gudrun Brunegård, landstingsråd (KD)

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt