Annons:

Högberg: Vilken trovärdighet har KD i frågan?

Kristdemokraterna har startat en namninsamling för att sätta fokus på sjuksköterskekrisen i länet. Socialdemokraten Peter Högberg ifrågasätter KD:s trovärdighet i frågan. Håller du med? Rösta nedan.

Annons:

Kristdemokraterna genomför i Kalmar län en namninsamling för att höja sjuksköterskornas löner. Många skriver förstås på. De allra flesta, liksom vi socialdemokrater, tycker att arbete inom välfärdsyrkena generellt borde värderas högre i samhället. Sjuksköterskorna har en lång akademisk utbildning och tar ett stort ansvar. Frågan man kritiskt ska ställa sig är med vilken trovärdighet som Kristdemokraterna driver frågan.

*

Har exempelvis sjuksköterskor högre lön i de landsting där partiet själva är med och styr i majoritet? Svaret är nej. Tittar man på vad en allmänsjuksköterska tjänar i exempelvis Västra götalandsregionen så är det 700 kronor mindre än i Kalmar län.

I rödgröna Kalmar län är medianlönen 28 800 kronor och i blått styrda Västsverige är lönen 28 100 kronor. Vad säger Kristdemokraterna om den uppgiften? Inte kan man påstå att Kristdemokraterna har gjort någon vidare skillnad för sjuksköterskorna där man styr?

*

Ett annat exempel är förstås vilken skattepolitik man som parti är beredd att stå för. Vi socialdemokrater har höjt skatterna för landets mest förmögna. Kristdemokraterna var förstås emot.

Vi har tidigare också höjt landstingskatten som KD sa nej till. Hur ska man kunna höja sjuksköterskornas löner om man samtidigt vill sänka statens och landstingens inkomster? Särskilt trovärdigt känns det inte.

Vi socialdemokrater tar ansvar både för Sverige och sjukvården i Kalmar län. 10 miljarder kronor tillförs nu välfärden, varav över 100 miljoner går till vårt landsting.  Även om ekonomin är bekymmersam har landstinget beslutat om en rad satsningar för sjuksköterskor och andra medarbetare, bland annat utbildning, en individuell och differentierad löneutveckling med viss prioritering mot de som arbetat länge och rätt till heltid.

Peter Högberg (S)

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt