Annons:

REPLIK: Sjuksköterskornas status hänger på mer än lönen

Tidigare i dag kritiserade Peter Högberg (S) Kristdemokraternas trovärdighet i diskussionen om sjuksköterskekrisen i Landstinget. Här bemöter Gudrun Brunegård Högbergs inspel. Håller du med? Rösta nedan.

Annons:

Det är tydligt att Kristdemokraternas namninsamlingskampanj, till stöd för att öppna de stängda vårdplatserna och höja sjuksköterskornas status, oroar socialdemokrater i länet. Inte konstigt, med tanke på det dråpslag mot sjukvården som stängningarna av vårdplatser innebär.

Lyckligtvis har nu professionen gått in och markerat att patientsäkerheten måste går först. Vi ser med oro på vad en analys av IVA kan komma att innebära. Oskarshamns sjukhus spelar en viktig roll för länet som helhet, och för mellanlänets befolkning. Sjukhuset är redan hårt slimmat och det är tveksamt att det tål fler nedskärningar.

*

Peter Högberg (S) ifrågasätter namninsamlingen i en insändare som dykt upp med olika avsändare i olika delar av länet. Han berömmer sig över att sjuksköterskorna i Kalmar län har något högre lön än i vissa andra.

Tyvärr visar han med detta resonemang att han, precis som sina partikamrater som nu har lett landstiget i tio år, har missat hela poängen. Sjuksköterskekrisen är långt större än enbart krav på några hundra kronor mer i lön och frågan om att höja sjuksköterskans status är större än bara Kalmar län.

De rödgröna i landstinget borde ställa sig frågan varför så många sjuksköterskor lämnar anställning i landstinget och börjar jobba hos andra arbetsgivare; kommuner, privata vårdgivare och bemanningsföretag. Varför har kostnaden för hyrsjuksköterskor i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ökat från två miljoner första halvåret 2014 till sjutton miljoner samma tid 2016?

*

Lönen och löneutvecklingen är säkert en del, men definitivt inte hela förklaringen. Som sjuksköterska har man långt ifrån den löne- och karriärutveckling som personer med lika långa tekniska utbildningar. Kristdemokraternas namninsamling syftar till ett helhetsgrepp för att höja sjuksköterskekårens status.

Genom kontakter med fackförbund, aktiva sjuksköterskor och sådana som lämnat yrket har vi sett att följande punkter är nödvändiga för att vända krisen. Den som vill veta mer om varje punkt kan läsa på Kristdemokraterna i Kalmar läns hemsida.  

  • Tillsvidareanställning på heltid som standard.
  • Introduktionsprogram och mentorskap för nyutbildade sjuksköterskor.
  • Lön efter ansvar och kompetens.
  • Löneutveckling, fortbildning och karriärmöjligheter.
  • Specialistutbildning och specifika kompetenser måste löna sig.
  • Strategisk lönesättning inom bristområden.
  • Arbetstider med möjlighet till vila och återhämtning. 
  • Arbetssätt och arbetstidsmodeller som attraherar.
  • Utbildningstjänster (AST) anpassat efter rekryteringsbehov.
  • Vårdserviceteam som avlastar.
  • Utveckla cheferna.
  • Avvecklingssamtal och enkät när någon slutar.

Det är vår övertygelse att landstinget behöver vidta drastiska åtgärder för att öka  attraktiviteten och kunna behålla de sjuksköterskor man har och rekrytera nya. Utan kontinuitet i sjuksköterskekåren försämras kontinuiteten, patientsäkerheten och metodutvecklingen. Det måste vara bättre att investera i detta än att varje år lägga hundratals miljoner på bemanningsföretag.

Gudrun Brunegård

Oppositionsråd (KD)

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt