Annons:

V om Granen och ny skola:

Jens Stenman och hans vänsterparti vill att majoriteten funderar ytterligare några gånger.

V om Granen och ny skola: "Vänta, tänk efter före"

I ett debattinlägg uppmanar Vänsterpartiet den lila majoriteten i Vimmerby att tänka till innan något beslut fattas om vad som ska hända med Granen i Vimmerby. Läs hela debattinlägget nedan.

Annons:

Vi har alla nåtts av nyheten att socialdemokrater och moderater vill bygga en ny skola.

Att vilja något är nu inte alls det samma som att verkligen göra det. Kan vi göra det? Ekonomin är ett sådant stort kan.

Majoriteten ser sig därför – helt naturligt – om efter möjliga lösningar och blicken faller på Granen. En fastighet som man funderar på att sälja för att få loss kapital för ett skolbygge.

Men vänta! Stopp! Tänk efter lite nu!

Det är inte nödvändigtvis så att en försäljning för att få loss kapital till andra önskvärda satsningar är något dåligt. Tvärtom. MEN tänk efter före den här gången. Noga. Lås er inte vid ett enda alternativ som är det enda rätta redan nu.

Idag finns verksamhet i lokalerna socialnämnden betalar hyra för. Här finns också ett antal bostäder de boende betalar hyra för.

Kommunen bedriver inte någon vinstdrivande verksamhet. Men det gör ett privat företag. Det är inte alls långsökt att tänka sig att det leder till hyreshöjningar. Det har hänt förr.

Vad händer då? Jo, kommunens hyreskostnader ökar. De boendes hyreskostnader ökar.

De boende är garanterade ett förbehållsbelopp efter att hyra och avgifter för kommunal omsorg, mat och annat, är betalda. Med en högre hyra blir det därför ofta ett mindre utrymme kvar att betala för mat och omsorg med.

Idag är internhyran för kommunen enligt de uppgifter vi fått 3 535 000 kronor per år. Intäkterna från de boende är nästan lika stora, 3 187 000 kronor per år.

För varje procent hyreshöjning ökar direkt kommunens kostnader med 35 000 kronor per år. Det är svårare att veta hur det slår på förbehållsbeloppet eftersom man måste skärskåda varje individs privata ekonomi, men om vi gissar att hälften av de boende kan ta en ökad hyra utan att förbehållsbeloppet berörs alls, medan den andra halvan drabbas fullt ut, skulle det leda till ca 15 000 kronor i minskade intäkter för socialförvaltningen per år.

"Tänk efter före"

Varje procent hyreshöjning skulle då belasta kommunens ekonomi med 50 000 kronor per år. Tio procent blir en halv miljon.

Det här är preliminära siffror, grova överslag, det kan finnas andra vinster och/eller kostnader dolda. Men det är ett exempel på varför det är så viktigt att tänka sig för.

Granen är bokförd till ett värde om 25,9 miljoner. Inget säger att kommunen får den summan vid en försäljning då det är marknaden som avgör. Eken såldes för 5 miljoner medan värdet var 11 … Men det kan bli bättre också. Är försäljningen förknippad med krav på byggnation från företagets sida kan man misstänka att köpeskillingen blir lägre.

På bottenplanet finns redan en avdelning om fem lägenheter som passar utmärkt till gruppbostad. Behovet av sådana är stort i Vimmerby. Att använda dem skulle bespara oss nödvändigheten att bygga fem nya någon annanstans. Pengar som istället kan gå till en ny skola. Tänk efter före!

Vänsterpartiet, Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Vet inte.
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt