Annons:

Centerpartiet: Var är den uteblivna satsningen Socialdemokraterna?

Centerpartiet efterlyser en satsning på högskoleutbildning i norra Kalmar län.

Annons:

Utbildningsutskottets ordförande och Kalmarlänsriksdagsledamoten Lena Hallengren (S) åkte till Västervik i veckan för att tillsammans med lokala S-profiler presentera regeringens höstbudget. Med på presentationen var bland annat kommunalrådet Helen Nilsson (S) från Vimmerby.

I Vimmerby fick man i all hast avsluta ett kommunstyrelsemöte  för att Helen Nilsson skulle hinna till Västervik på presskonferens med Hallengren. Val av plats och presentatör, norra Småland och riksdagens utbildningsutskotts tunga ordförande, gjorde oss hoppfulla om att projektet ETT JA till "Nya vägar" till utbildning och de 65 miljoner som sökts av regeringen för att erbjuda 130 högskoleplatser i norra Kalmar län, skulle bli glädjebeskedet vid denna pressträff. Vi var ärligt talat hoppfulla för norra Smålands skull.

 Skulle ha betytt mycket

Till vår förvåning blev inget sådant besked och inget om denna för Småland så viktiga satsning finns att läsa i den del av budgetpropositionen som hanterar utbildningsfrågor. Självklart kan vi ha missat något, budgetpropositionen är väldigt omfattande men vill självklart likväl veta hur regeringen, Lena Hallengren och Helen Nilsson resonerar kring satsningen.

En satsning på projektet "Nya vägar" i Hultsfred - Vimmerby och Västervik skulle ha betytt så mycket för en region som ligger långt från alla högskoleorter och som behöver stärkas vad gäller att erbjuda en närodlad eftergymnasial utbildning. I all synnerhet som regeringen kallar sig "feministisk" finns det skäl att påminna om att i synnerhet kvinnor är starkt beroende av kompletterande utbildningsmöjligheter nära  sin hemort.

Som sagt, vi kan ha missat något men då kommer säkert Lena Hallengren och Helen Nilsson att kunna tillrättalägga det hela och förklara hur Norra Smålands arbetsmarknads kompetensutveckling ska säkras av regeringen.

Peter Karlsson (C) ledamot Barn- och utbildningsnämnden, Vimmerby kommun

Anders Åkesson (C) riksdagsman, Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt