Annons:

Centerpartiet: Ni undvek att svara på frågan

Anders Åkesson är kritisk mot Socialdemokraterna. Foto: Simon Henriksson

Centerpartiet: Ni undvek att svara på frågan

Diskussionen om projektet "Nya Vägar" fortsätter. Här replikerar Centerpartiet på Lena Hallengrens och Helen Nilssons inlägg.

Annons:

 Vi vill börja med att tacka för ert svar kring den uteblivna satsningen "Nya vägar" som skulle innebära fler högskoleplatser i Norra Småland. Ni hänvisar i ert svar till de 10 miljarder till kommuner och landsting som den blocköverskridande Migrationsöverenskommelsen från november 2015 innebär.

Det behövs men är ju främst avsedd att täcka de kostnader som uppstått i Vimmerby mfl kommuner för den mottagningsapparat man satt på fötter i samband med den stora flyktingvågen förra hösten. Det är nödvändiga pengar men man kan nog inte hänvisa till dem för att från statens sida få fart på Campus Småland och "Nya vägar". 

 Fortbildning på hemmaplan

Ni undvek att svara på frågan om projektet "Nya vägar" är prioriterat av er. Ni nämner inte alls hur den satsningen ska kunna genomföras och om den är utvald som satsning av regeringen. Vi i Centerpartiet menar att den verkligen skulle behövas för att säkra tillgången på kompetens i bygder som ligger långt ifrån högskolor och universitet.

Projektet " Nya vägar" i Norra Småland skulle också metodmässigt kunna överföras till många fler landsändar där det finns stora behov av eftergymnasial utbildning utifrån arbetsmarknadens behov. Det är mycket viktigt för många att kunna fortbilda sig på hemmaplan och med utvecklad digital teknik i samspel med fysisk närvaro på föreläsningar och grupparbeten borde det vara möjligt med mer och inte mindre högskoleplatser på kommunernas högskolecentra. 

 Resonerar på ett annat sätt

Det är tydligt att regeringen inte avser att decentralisera den eftergymnasiala utbildningen trots att Johan Persson (S) i landsbygdskomittén tillsammans med bland annat Kristina Yngwe (C)  resonerar på ett helt annat sätt vad gäller landsbygdens möjligheter till utbildningar lokalt. 

Kan vi tolka ert svar som att regeringen inte avser göra någon riktad satsning på "Nya vägar"? 

Peter Karlsson (C) , ledamot i Barn- och utbildningsnämmnden, Vimmerby kommun

Anders Åkesson (C), Riksdagsman Kalmar län

Centerpartiets inledande inlägg kan du läsa här.

Socialdemokraternas svar kan du läsa här.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt