Annons:

Slutreplik: Utvecklingen av lärcentrum är avgörande

Helen Nilsson och Lena Hallengren anser att regeringen satsar på vuxenutbildningen. Foto: Simon Henriksson

Slutreplik: Utvecklingen av lärcentrum är avgörande

Socialdemokraterna och Centerpartiet har debatterat vuxenutbildning i flera debattartiklar på Dagens Vimmerby. Här kommer Socialdemokraternas slutreplik i ämnet.

Annons:

Kompetensbehoven är viktiga att ta på allvar och i många av landets och länets kommuner är lärarbristen här och nu. Det blir därför inte seriöst att vifta bort 70 000 utbildningsplatser och 10 miljarder till kommuner och landsting som att det inte spelar någon roll.

10 miljarder till kommuner och landsting är ett långsiktigt resurstillskott. Så betydelsefulla satsningar att de förtjänar uppmärksamhet vid en budgetpresentation i norra länsdelen.

Faktum är att det är det största tillskottet på mycket länge eftersom Anders Åkesson (C) och Peter Karlssons (C) regering gjorde helt andra prioriteringar. Minns när de fördelade 1 extra miljard till Stockholm (!) och jobbskatteavdrag 1, 2, 3, 4 och 5 före resurser till skola, vård, omsorg.

 Kommer hela landet till del

Regeringen satsar nu stort på fler utbildningsplatser inom samtliga utbildningsformer. Vuxenutbildning till bristyrken, folkhögskola, SFI och snabbspår för nyanlända, yrkeshögskola samt stora tillskott av både utbildningsplatser och forskningsanslag till hela landet. Utbildningsplatser som vi vet kommer hela landet till del. 

När det gäller utveckling av lärcentrum är vår absoluta övertygelse att de fyller en avgörande funktion för att möta kompetensbehoven utanför högskole- och universitetsorterna. Idag studerar närmare 500 studenter på campus i Västervik, Hultsfred och Vimmerby. En fantastisk utveckling som omtalas nationellt.

Svalt intresse

Tyvärr har de varken av tidigare regering eller nuvarande beviljats medel till sitt intressanta forskningsprojekt. Det är tråkigt, men vi är trots det optimistiska när det gäller framtiden för lärcentrum, inte minst i norra Småland.

Med tanke på det kunskapslyft som görs och den ambition regeringen har att bryta social snedrekrytering. Med tanke på de ambitioner som landsbygdskommittén ger uttryck för. Med tanke på det stora engagemang som finns hos socialdemokrater runt om i landet för utbildning och bildningsfrågor.

Det är bara roligt om Centerpartiet gör gemensam sak med oss då övrig borgerlighet visat ett synnerligen svalt intresse. Nu kavlar vi gemensamt upp armarna för lärcentrum och för norra Kalmar län. För en sak är säker, landsbygden behöver oss!

Lena Hallengren (S), riksdagsledamot från Kalmar samt ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Helen Nilsson (S), kommunalråd Vimmerby

Tidigare debattinlägg i replikskiftet: 

Centerpartiets inledande inlägg kan du läsa här.

Socialdemokraternas första svar kan du läsa här.

Centerpartiets replik kan du läsa här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt