Annons:

Lärarförbundet: Arbetsbelastningen måste minskas

Lärarförbundet riktar skarp kritik mot Vimmerby kommun och vill bland annat att lönerna höjs. Foto: Vimmerby kommun

Lärarförbundet: Arbetsbelastningen måste minskas

Förra måndagen presenterades Lärarförbundets ranking – och Vimmerby noterade en bottennotering. 266 av landets 290 kommuner anses ha en bättre skola än Vimmerby kommun. Här skriver Marie Karlsson, ordförande i Lärarförbundet i Vimmerby, om rankingen och läget i skolan i Vimmerby. Håller du med? Rösta längst ned.

Annons:

Bästa skolkommun är Lärarförbundets ranking som rankar landets alla 290 kommuner när det gäller skolan. Rankingen utgår från 13 olika kriterier, varav de flesta grundar sig på statistik från SCB, Skolverket, SKL och Lärarförbundet samt partsgemensam statistik.

Lärarförbundet i Vimmerby kan gratulera Vellinge kommun som för tredje året i rad kammar hem titeln som Sveriges bästa skolkommun. I Kalmar län är det Kalmar kommun som hamnar högst upp och Vimmerby hamnar med sin 267:e plats längst ner på länets lista, trots drivna lärares engagemang och gott ledarskap från våra rektorer och förskolechefer.

Måste prioritera skolan

Detta visar tydligt att kommunen på allvar måste prioritera skolan och oss lärare. Lärarna är de enda som kan se till att eleverna får de goda kunskapsresultat som de har rätt till. Bland de topplacerade kommunerna i rankingen, är det tydligt att kommunledningarna har bestämt sig: Vi sätter skolan först! Lika höga ambitioner efterlyser vi nu från Vimmerby kommun och då menar vi att det måste synas i handling.

När man tittar närmare på kriterierna kan man se att Vimmerby får en låg placering när det gäller resurser, plats 206 (plats 49 år 2015). Som vi ser det har en sämre resurstilldelning ett nära samband med det låga resultatet på meritvärde år 9 (228), andelen godkända år 9 likvärdighetsindex (274) samt högskolebehörighet (262). Detta grundar sig på statistik från SCB och för att detta kriterium ska kunna bli så rättvist som möjligt har man räknat resurstilldelning exklusive lokalkostnader.

Inte allt för smickrande

Vi kan också se att Vimmerby får den inte allt för smickrande platsen 262 när det gäller lön. Här ligger Vimmerby på ungefär samma placering som tidigare år (plats 286 år 2015 och plats 270 år 2014).

Lärares löner har länge släpat efter andra akademikerlöner. Satsningar har gjorts i Vimmerby, men ännu större satsningar måste till, eftersom andra kommuner satsar ännu mer. Vimmerby har bland annat satsat på att höja ingångslönerna för lärare, vilket naturligtvis är positivt.

Det är dock dags att göra stora satsningar på de som har några eller många års yrkeserfarenhet. Komplettera det statliga Lärarlönelyftet med lokala lönelyft och extrasatsningar. Om vi vill behålla och locka de bästa lärarna till Vimmerby måste vi få rimligt betalt. Är det rimligt att Vimmerbys bäst betalda lärare (oavsett lärarkategori) tjänar mindre än helt nyexaminerade lärare på andra orter i landet?

Kan ses som en varningsklocka

Vi kan dock glädja oss åt att Vimmerby behåller en godkänd placering när det gäller andel barn i förskola. Här placerar vi oss på plats 41 (plats 52 år 2015). När det gäller andelen elever som fortsätter till gymnasiet inom tre år får vi placering 73, vilket också är bra.

Vår bästa placering för förra året var andelen friska lärare (plats 15). Detta år kan vi se att vi sjunkit till plats 81, vilket kan ses som en varningsklocka. Statistiken grundar sig på de som är medlemmar i Lärarförbundet och är sjukskrivna helt eller delvis i minst 30 dagar.

Vår åsikt är att även denna placering kan kopplas samman med placeringen för resurser. Vi har många engagerade och kompetenta lärare i Vimmerby, men arbetsbelastningen måste minskas. Låt lärare vara lärare - inte rastvakter och administratörer!

Påverkar attraktiviteten

I det stora perspektivet kan vi se att skolans kvalitet inte bara påverkar kunskapsresultaten för eleverna i vår kommun. Det påverkar även hela kommunens attraktivitet gentemot nya invånare och företagsetableringar.

Vi i Lärarförbundet hjälper gärna till med utvecklingsarbetet. Vi har många goda idéer som vi vet leder till bättre resultat, friska lärare och skolor som lockar ännu fler behöriga lärare.

Marie Karlsson

Ordförande

Lärarförbundet Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt