Annons:

Debattören:

Debattören Lina Badran tycker att det är ett förbud mot slöjan som i själva verket är ett förtryck, inte slöjan i sig. Foto: Privat

Debattören: "Förbud mot slöjan är ett förtryck"

Lina Badran, 23, bor numera i Linköping. Hon är född och uppvuxen i Vimmerby. Hon har skrivit en debattartikel med anledning av SD Vimmerbys nya förslag att totalförbjuda slöjan i Vimmerby kommun. Här nedan hittar ni det.

Annons:

Förbud mot slöjan har varit under flera år uppe på agendan. Politiker har diskuterat huruvida ett förbud mot slöjan skulle kunna motverka ett förtryck. 

I Sverige råder det religionsfrihet, Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Men vad betyder det egentligen?

Det innebär att du som person har rätt till att byta religion. Du har även rätt till att offentligt eller enskilt utöva din religion genom undervisning, gudstjänst och religiösa sedvänjor. Religionsfriheten finns för att skydda dig som vill utöva din religion men skyddar även dig som inte är troende.

Enligt Sandor Högye, så bar inte kvinnor huvudbonad tidigare i Sverige. Men så som många vet i dagens samhälle stämmer inte det. I Sverige likaså andra europeiska länder bar kvinnor huvudbonad, dock under 1800-talet började det att avta lite, men huvudbonad bars fortfarande en bra bit in på 1800-talet. Detta visar hur lite vår ovannämnda politiker kan om svensk historia. 

Det finns kvinnor i Sverige idag som känner sig tvingade till slöja, där har vi ett förtryck mot kvinnan och det är där vi ska kämpa för att göra det möjligt för kvinnan att ta sig ur förtrycket. Vi kan börja utbilda och motverka förtryck men vi kan inte motverka förtryck med förtryck. Vi får inte glömma att det finns kvinnor som väljer att bära slöja av egen vilja. Genom att förbjuda slöjan leder det till förtryck mot dessa kvinnor. En kvinna skall kunna bestämma över sin egen kropp. Om en kvinna väljer att bära slöja och inte visa sin kropp så skall det vara hennes val och detta bör respekteras. 

Ett slöjförbud är inte ett problem enbart för muslimska kvinnor utan jag ser detta som ett samhällsproblem. Vi lever i ett mansdominerade samhälle vilket innebär vare sig vi vill det eller inte kommer män se på våra kroppar som objekt någon gång i vårt liv om inte ständigt. När jag bär slöja tar jag ifrån männen rätten att objektifiera mig. Jag tar tillbaka makten. Jag bestämmer över min kropp. Jag bestämmer vad jag vill visa dig.

I Sverige kan vi stolt säga att vår värdegrund är reglerad i lag. 

”I svensk rätt är det en grundläggande och självklar utgångspunkt att alla människor är lika inför och enligt lagen och utan någon diskriminering berättigade till lika skydd och lika förmåner enligt lagen. I 1 kap. 2 § regeringsformen föreskrivs att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet. I samma lagrum föreskrivs vidare bl.a. att det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna ska också motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person. ” utdrag från regeringen.se 

Högye menar även att elever och vårdtagare har rätt att slippa religion. Han vidareutvecklar sitt resonemang med att slöjan skulle störa honom om han gick i skolan. Detta får mig att tänka nästkommande förbud som SD Vimmerby kan komma att lägga fram. Kan det kanske röra sig om förbud mot urringade tröjor? Eller kanske borttag av Lucia. Det är intressant hur Högye anser sig ha rätt att utifrån sig själv bestämma vad andra kvinnor väljer att ha på sig. Det är därför viktigt att punktera att ett slöjförbud är i sig ett förtryck. Ett förtryck då kvinnan i frågan inte själv får välja över sin egna kropp. 

I artikeln framkommer det även att SD Vimmerby oroar sig över att beslöjade kvinnor inte har en chans att anpassa sig till samhället. Jag är beslöjad sedan årskurs 7. Jag är född och uppvuxen i Sverige och känner mig svensk. Min slöja har det inte gjort det omöjligt för mig att anpassa mig till det svenska samhället. Slöjan har inte heller hindrat mig från att passa in i det svenska samhället. Jag har en kandidatexamen. Jag driver ett projekt för att gynna det svenska samhället och jag jobbar statligt. Kan du informera mig och alla andra tusentals beslöjade kvinnor hur vi INTE har anpassat oss till samhället?

Jag lyckades anpassa mig "trots" min slöja, däremot kan ett förbud mot slöjan skapa utanförskap. Något som inte gynnar vare samhället eller personer i frågan. 

Slöjan ger mig makt över min egna kropp och den rätten får inte du ta ifrån mig. Vi kan inte befria de som redan är fria. 

Lina Badran

Fråga

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt