Annons:

DEBATT:

V:s Lars Johansson och MP:s Annika Fundin vill se fler barnskötare inom förskolan. Foto: Vimmerby kommun

DEBATT: "Vi behöver barnskötare i förskolan"

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se barnskötare i förskolan. Nedan kan du läsa ett debattinlägg från Annika Fundin (MP) och Lars Johansson (V).

Annons:

I Vimmerby kommun har det i nästan 10 år funnits en målsättning att all personal på våra förskolor skall vara behöriga pedagoger. Trots det så är det idag bara hälften av personalen som är utbildade pedagoger.

Den övriga personalen består numer till stor del av barnskötare som på grund av kommunens mål inte får fasta och trygga anställningar, trots att de arbetat för kommunen i flera år. De anställs som förskolelärare men går på ”oegentliga” vikariat eftersom de saknar utbildningen. Detta leder till att de kan utnyttjas år efter år utan att någonsin få en fast anställning. De kan heller inte bli erbjudna eller söka en barnskötartjänst efter ett tag, eftersom alla barnskötartjänster görs om till förskolelärartjänster vid pensionsavgång och liknande. Det är en dålig personalpolitik och raka motsatsen till att Vimmerby är en ”attraktiv arbetsgivare” som alla partier säger sig vilja att kommunen ska vara.

Vi har därför föreslagit att målet om 100% pedagoger skrotas, och att inriktningen ska vara att en tredjedel av personalen ska bestå av barnskötare. De ska naturligtvis erbjudas fasta och trygga anställningar, och arbetet de utför ska värderas precis som de förtjänar. Det skulle bli ett stort lyft även för de barnskötare som fortfarande har en fast tjänst i kommunen. Eftersom det aldrig finns några tjänster att söka så kan en barnskötare i dagsläget aldrig byta arbetsplats utan att tvingas byta till en otrygg anställning.

Barnskötare är inte ”outbildad personal” som Tomas Pettersson sa i Vimmerby tidning, utan de flesta har en gymnasieutbildningen som just barnskötare. Förskolan har ett tydligt uppdrag att bedriva undervisning, men det betyder inte att all personal behöver ha en pedagogisk examen. Barnen behöver både omvårdnad och pedagogik. Vi behöver både barnskötare och pedagoger i förskolan. Som läget är nu bidrar de olika anställningarna till att roll- och ansvarsfördelningen blir skev inom förskolan och det är svårt för personalen att ha en bra verksamhet.

Kommunen lyckas bara fylla platserna med förskolepedagoger till hälften, ändå biter man sig fast vid det mål man beslutat. Istället för att göra läget så bra som möjligt för så många som möjligt så försöker den politikiska ledningen anpassa verkligheten efter den karta de ritat.

Ska Vimmerby kommun komma tillrätta med såväl verksamhet, ekonomi och att locka till oss tillräckligt med duktig personal så måste politikerna jobba med den verklighet vi har istället för drömmar som inte har med verkligheten att göra. Tills den här frågan avgörs i fullmäktige om lite mer än en vecka hoppas vi att de flesta har insett det!

Annika Fundin (Mp)

Lars Johansson (V) 

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Tveksamt
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt