Annons:

Liberalerna: Vilka skulle acceptera att behöva planera en resa tre veckor i förväg?

Liberalernas Pierre Edström vill införa länsfärdtjänst. Foto: Simon Henriksson

Liberalerna: Vilka skulle acceptera att behöva planera en resa tre veckor i förväg?

Liberalerna kräver att det införs en länsfärdtjänst i Kalmar län. Här motiverar partiet varför. Håller du med? Rösta längst ned.

Annons:

Allt fler är beroende av färdtjänst för att kunna delta i olika aktiviteter. För många är denna service avgörande för att slippa social isolering. KLT:s regelverk kring färdtjänst tillåter i nuläget resor inom kommunen, eller max 4 mil utanför kommungränsen. Den som behöver färdtjänst längre sträckor än så måste i dagsläget beställa så kallad riksfärdtjänst.  

Problemet med riksfärdtjänsten är att man måste beställa den tre veckor innan resan. Den typen av krav på framförhållning försvårar livet väsentligt för de berörda resenärerna. Om man menar allvar med slogans som "En kollektivtrafik för alla" så måste kollektivtrafiken också fungera likvärdigt oavsett om resenären har en funktionsnedsättning eller inte.

Fungerar utmärkt

Vilka andra resenärer i kollektivtrafiken skulle acceptera att behöva planera alla sina besök hos vänner, släkt eller fritidsaktiviteter tre veckor i förväg?

Liberalerna och övriga Allianspartier har tidigare föreslagit att landstinget ska införa en länsfärdtjänst, för resor inom länet men utan riksfärdtjänstens krav på lång framförhållning. Frågan har också drivits av FSO (Funktionsnedsattas samarbetsorgan) under flera år.

Länsfärdtjänst finns dessutom, och fungerar utmärkt, i andra län. Trots detta har socialdemokraterna och deras stödpartier i landstinget röstat ned förslaget, gång på gång.

Borde kunna ta steget

Kalmar län är avlångt och glesbefolkat. Befolkningens medelålder är bland de högsta i Sverige. Många personer vittnar om problemen att resa med färdtjänst i vårt län. Om andra län, med betydligt gynnsammare förutsättningar än vi, har lyckats införa länsfärdtjänst så borde även vi kunna ta steget.

På landstingsfullmäktige kommer landstingsplanen 2017 att behandlas. Då finns ett förslag från oss och övriga Alliansen att införa länsfärdtjänst. Vi hoppas att de rödgröna denna gång tar sitt förnuft tillfånga och röstar Ja till länsfärdtjänst. För en kollektivtrafik för alla!

Pierre Edström (L)

Oppositionslandstingsråd

Göran Nilsson (L)

Ledamot i landstingsfullmäktige

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt