Annons:

Petersson (C): Kulturpengarna måste fördelas över länet

Centerpartisten Ingegerd Petersson vill se en jämlik fördelning av kulturmedlen i länet. Foto: Privat

Petersson (C): Kulturpengarna måste fördelas över länet

De regionala kulturpengarna är ofta föremål för debatt. Här ger Ingegerd Petersson (C) sin syn på saken.

Annons:

Vårt län är långt och smalt; Öland är 13 mil och fastlandet är 25 mil lång. Det innebär att vi har långt att åka mellan olika orter och arrangemang i vårt län, vi har långt till varandra.  Att åka för att få del av en kulturupplevelse i en annan del av länet kan vara knepigt.

Långa avstånd, länstrafikens tidtabeller stämmer inte med teaterföreställningens sluttid och den som inte är bilburen får ofta stanna hemma. Nu är en stor del av hushållen i länet uppkopplade och kan hemifrån ta del av filmer och musik via nätet.

Det finns även museer över hela världen som det går att logga in på och besöka digitalt hemifrån soffan. Det förutsätter också att fiberutbyggnaden tillåts fortsätta och prioriteras. I Alliansens budgetförslag för 2017-2019 vill vi satsa på e-kulturen som ett komplement för att öka tillgängligheten.

Tillgänglighet viktigt

Kultur ska finnas tillgänglig och ge upplevelser och möjligheter för alla som bor eller vistas i Kalmar län.  Vi ska ha möjlighet att ta del av kultur och få upplevelser av både professionella kulturutövare och amatörer.  Men det ska även vara möjligt att själv vara aktiv och få testa ett kreativt skapande.  

Det kan exempelvis vara att måla eller sjunga, som kan vara öppningen för att få ett rikare liv, kanske bättre hälsa och spännande möten mellan människor som skapar nya erfarenheter. För att kulturen ska vara jämlik, måste skattpengarna fördelas över hela landet, men också i hela Kalmar län.

Bor på olika orter

Idag bor många nyanlända på olika orter i vårt län. Då bör kulturen, både de ideella föreningarnas, de enskilda kulturföretagens och länets kulturinstitutioners utbud få möjligheter att ta del av det extra statliga stödet på drygt 100 miljoner kronor som landstinget fått från regeringen.

Kultur berör, ger sinnena möjligheter att öppna sig, öppnar stängda dörrar mellan människor som inte känner varandra för att ge möjlighet att skapa nya erfarenheter och upplevelser. Nu står vi på trappan och knackar på för att kulturen i Kalmar län ska ge både kulturutövarna och åskådarna tillgång till närodlad kultur i hela Kalmar län. 

Ingegerd Petersson (C)

vice ordförande i Landstingets Kulturnämnd i Kalmar län

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt