Annons:

V: Sveriges nya asyllag strider mot barnkonventionen

Peter Fjällgård och Lars Johansson är två av de vänsterpartister som skrivit under debattartikeln. Foto: Simon Henriksson

V: Sveriges nya asyllag strider mot barnkonventionen

Sveriges nya asyllag är en av de mest debatterade. I det här debattinlägget ger Vänsterpartiet sin syn på lagen. Håller du med? Rösta nedan.

Annons:

Den 20 november var det barnkonventionens dag i Sverige och många andra länder. Det är en konvention instiftad av FN och den handlar om barns rättigheter. I den kan vi läsa att alla barn ska ha lika rättigheter och att barns bästa alltid ska komma i första rummet.  Vi i Vänsterpartiet Vimmerby anser att Sveriges nya asyllag strider mot barnkonventionen och barns mänskliga rättigheter i vårt samhälle.

Det är med stor sorg och skam vi bevittnar hur Sverige behandlar barn och unga i vårt land som en andra sortens medborgare och brottslingar, utan samma rätt till de mänskliga rättigheterna.

Ständigt hot

Den 24 november förra året skärpte regeringen gränskontrollerna till vårt land och i juni i år drevs den nya asyllagen igenom. I och med denna förändrades många barns och ungdomars vardag i Sverige till en mardröm.

Utan belägg kan en 16 åring skrivas upp till 18år och över en natt förlora allt skyddsnät han eller hon hittills haft i sitt nya land. De får veta att de inte längre är välkomna i Sverige utan ska ge sig av till Afghanistan – ett land som vi svenskar avråds från att alls åka till för att det anses för farligt.

De barn och ungdomar som vi har tagit emot i våra hem, skolor och städer lever numera under ett ständigt hot om att bli ivägskickade till en högst osäker framtid och en möjlig död. De följer nyhetsrapporteringar från ett Afghanistan med allt fler dödliga strider och attacker – ett Afghanistan som UD strängt varnar människor att åka till.

Många barn ligger vakna om nätterna och väljer mellan död eller att fly igen – men var?

Skickas inte hem

Många av de ensamkommande som flytt till vårt land har inte vuxit upp i Afghanistan, utan har levt som flyktingar i Iran nästan hela sitt liv.  Att leva som afghan i Iran innebär att leva i ständigt förtryck och utan rättigheter, risk för att bli skickad till krig och ständigt vara rädd för misshandel av iransk polis.  

De som kommer från Afghanistan har lämnat ett land som inte är säkert. Som exempel lever den som är av folkgruppen Hazarer i Afghanistan med ett ständigt dödshot från Talibanerna. Ditt utseende avslöjar dig.

Dessa barn och ungdomar skickas inte hem. Det Sverige numer gör är att skicka dem ensamma till ett farligt land, utan socialt skyddsnät eller framtidsutsikter.

De har flytt till Sverige för att få ett drägligt liv och en framtid att bygga på.  Är inte det en mänsklig rättighet?

Måste protestera

Vi i Vänsterpartiet Vimmerby anser att vi måste protestera mot de ohumanitära lagarna och göra allt vi kan för de barn som vi har tagit emot i Sverige.  Vi måste alla komma ihåg att barn är barn och att lika värde rör alla oavsett vilket land man råkar födas i.

Vi måste ge barnen en framtid – inte ta ifrån dem den.

Johanna Haskett

Malin Pettersson

Johanna Cederstrand

Lars Johansson

Peter Fjällgård

Vänsterpartiet Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt