Annons:

Brunegårds anförande på landstingsfullmäktige

Kristdemokraten Gudrun Brunegård höll ett långt anförande på dagens landstingsfullmäktige. Foto: Privat

Brunegårds anförande på landstingsfullmäktige

I dag hölls landstingsfullmäktige och majoritetens budget klubbades. Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) öppnade mötet med ett anförande som Dagens Vimmerby publicerar i sin helhet.

Annons:

 Primärvården ska vara basen i hälso- och sjukvården. Det är de flesta överens om. Distriktsläkarna, distriktssköterskorna, fysioterapeuterna och den övriga personalen finns nära till hands, runt om, i alla länets kommuner. Där finns en bred kompetens för att ta hand om de vanligaste sjukdomarna, och för att inleda och samordna utredningar av allvarligare sjukdomar, i samverkan med slutenvårdens specialister. Primärvården kan i ett senare skede ta över de delar av behandling och uppföljning som kan skötas på hemmaplan. 

Ändå finns det många exempel på att det haltar. I Kalmar län har andelen patienter som får vänta längre än sju dagar på att få tid hos distriktsläkare ökat. Vi toppar inte längre listan för tillgänglighet.  

Svårt att bemanna

I praktiken har den rödgröna majoriteten tappat styrningen. Sedan flera år pågår en övervältring av arbetsuppgifter från sjukhusvården till primärvården, utan att det samtidigt följer med en överföring av resurser. Det leder till att allt fler distriktsläkare dignar under en ständigt ökande arbetsbörda.  

Ni rödgröna måste inse att hälso- och sjukvårdens olika delar hänger ihop som kommunicerande kärl. Förändrar man det ena, så får det konsekvenser för det andra. Stänger man vårdplatser på sjukhusen och trycker ut allt fler patienter för utredning och uppföljning, så drabbar det dorelt primärvården.  

Flera av våra hälsocentraler har svårt att bemanna med fast anställda läkare. Den offentligt drivna primärvården går med närmare 40 miljoner kronor i underskott, medel som landstinget skjuter till i efterhand.  

Finns ett samband

Samtidigt kan man läsa i Dagens Samhälle att Kalmar län är tredje sämsta län för andel vårdkontakter i privat regi. I ett läge där nästan vartannat besök i primärvården numera är privat ligger det i vårt län på 15 procent. Trots att de privat drivna mottagningarna kännetecknas av mycket god kontinuitet och ofta toppar i mätningar av patientnöjdhet.  

Det är inte svårt att se sambandet. De privat drivna mottagningarna missgynnas systematiskt, genom att inte få del av den underskottstäckning som de offentligt drivna hälsocentralerna får. Därigenom straffas de patienter som listat sig på privat drivna mottagningar. Deras läkare behöver ta emot fler patienter per dag för att få verksamheten att gå runt. Det är inte utan anledning som tre privat drivna läkarmottagningar har slagit igen på grund av ekonomiska svårigheter på senare år.  

Vart tog jämlikhet och likabehandling vägen? Varför låter ni ideologiska skygglappar förblinda er, så  att ni inte erkänner att vi i Kalmar län, lika väl som i andra delar av landet, behöver en mix av både privata och offentliga utförare?  

Behöver oppositionen

På första dagen den här mandatperioden lade jag, som oppositionsansvarig för primärvården, en motion om hur primärvården skulle kunna utvecklas och bli mer attraktiv. En del av tankarna genomför nu majoriteten, bland annat att bygga upp en utbildningsvårdcentral.

När Alliansen tog upp förslaget för ett år sedan avslogs det, men nu har majoriteten vaknat och hakar på vårt förslag. Majoriteten behöver en aktiv och idérik opposition, som tar fram goda och konstruktiva förslag. Men varför låta flera år gå till spillo? Hur länge ska till exempel Sveriges äldsta befolkning behöva vänta på att det införs äldrevårdcentraler? 

15 miljoner kronor mer

I Alliansens budgetförslag för kommande budgetperiod lägger vi fram fler konstruktiva förslag för att ge primärvården främsta platsen i sjukvården, med rättvisa villkor för länets invånare, oavsett om de valt att lista sig hos en privat eller en offentligt driven vårdcentral.  

Sammanlagt tillför vi 15 miljoner kronor till primärvården, utöver majoritetens förslag.  

Fyra miljoner lägger vi på att få bättre fart och struktur på det förebyggande arbetet i länet. Vi gläder oss åt att majoriteten äntligen har anammat vårt förslag om förebyggande hembesök, som vi fört fram i flera år. Det är min förhoppning att ni gör det även med hälsoundersökningar för 40, 50 och 60-åringar. Våra grannlän har genomfört det, med gott resultat. 

Dessutom är vi beredda att satsa på att göra det mer attraktivt att arbeta i landstinget, för att minska beroendet av hyrbolag.  

Nu är det upp till den rödgröna majoriteten att ansluta sig till våra förslag. Bifall till Alliansens samtliga förslag!

Gudrun Brunegård

Oppositionsråd (KD)

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt