Annons:

Brunegård: Små framgångar är också framgångar

Gudrun Brunegård (KD) summerar två dagars debatt i landstingsfullmäktige.

Annons:

Att vara oppositionspolitiker kan många gånger vara otacksamt. Man tar fram en rad konstruktiva förslag, grundade i åtskilliga besök och verksamhetskontakter.  Merparten av förslagen avslås mer eller mindre reflexmässigt av majoriteten. Vi har ju olika ideologier, som vi utgår från, även om många frågor är av väldigt praktisk natur.

Vid fullmäktige debatterar vi de olika förslagen, förklarar, motiverar och mejslar fram skiljelinjer. En sådan skiljelinje är familjecentraler. De är bevisat värdefulla för att stödja föräldrar och barn. Vi är överens över blockgränserna att det ska finnas familjecentraler i alla kommuner. Ändå vägrar majoriteten att sätta ut en tidsgräns för när det ska vara fullbordat. Vimmerby saknar familjecentral och ingen vågar gissa när det ska finnas någon, trots att lämpliga lokaler finns. Mycket frustrerande!

Ord räcker inte så långt

En annan skillnad mellan Alliansen och majoriteten illustrerades vid landstingsfullmäktiges sista replikskifte, mellan mig och personalansvariga Yvonne Hagberg (S).

Jag gav majoriteten en eloge för att de hade arbetat in stora delar av de förslag, som den kristdemokratiska arbetsgruppen tagit fram, för att vända sjuksköterskekrisen. Yvonne Hagberg ansåg dock att våra förslag redan var tillgodosedda.

Den stora skillnaden är att vi i Alliansen inte nöjer oss med fina formuleringar. Vi sätter till pengar för att kunna förändra situationen på allvar. Ändå avslogs våra förslag för att göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare. Hur ska då majoriteten komma till rätta med det allvarliga bemanningsläget? Ord räcker inte så långt, när man konkurrerar med generösa löne- och arbetstidsavtal hos andra arbetsgivare.

Men det finns glädjeämnen även i opposition. Inte sällan genomförs våra förslag några år senare av samma majoritet som först avslagit dem. Vid årets budgetfullmäktige hände det igen.

Nu ska det genomföras

Alliansen har år efter år föreslagit förebyggande hälsosamtal för äldre över 75 år. Varje gång har det avslagits, men nu ska det genomföras.

För drygt två år sedan skrev jag en motion om att landstinget i Kalmar län borde bygga upp en utbildningsvårdcentral för medicinsk personal med utländsk examen, för att komma in i svenska språket, träna rutiner och förhållningssätt. Vimmerby hälsocentral skulle vara lämplig. Där finns mångårig vana att skola in nyanlända läkare.

Motionen besvarades i svepande ordalag. I Alliansens budgetförslag förra året tog vi upp förslaget igen. Då avslogs det av majoriteten. Nu ska majoriteten, till min stora glädje, genomföra en utbildningsvårdcentral – just i Vimmerby. 

Så jag kan ju inte vara annat än glad. Det viktigaste är ju att hälso- och sjukvården fortsätter att utvecklas, för att på ett än bättre sätt kunna serva befolkningen. Var förslaget ursprungligen kom ifrån vet ju åtminstone några …

Gudrun Brunegård, Oppositionsråd (KD)

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt