Annons:

KD: Vården för strokepatienter är ojämlik

Gudrun Brunegård är en av tre kristdemokrater som kräver en ambulanshelikopter i regionen. Foto: Jakob Karlsson

KD: Vården för strokepatienter är ojämlik

Kristdemokraterna vill att den sydöstra sjukvårdsregionen satsar på en ambulanshelikopter. Läs debattinlägget nedan. Håller du med? Rösta under artikeln.

Annons:

 När man drabbas av stroke är det viktigt att snabbt få sjukvård. Det finns tydliga samband som visar att för varje timma som behandling fördröjs blir det en högre grad av funktionsnedsättning.

För vissa patienter har den nya metoden med att dra ut blodproppar i hjärnan bäst effekt, men måste ske inom de första sex timmarna efter första symtomen. Denna metod, mekanisk trombektomi, minskar risken för omfattande hjärnskador och funktionsnedsättningar efter en svår stroke.

Då detta ingrepp kräver den kompetens som finns vid universitetssjukhusen, har faktiskt inte alla patienter som drabbas av en svår stroke tillgång till denna behandling. Det är för långa avstånd för våra länsinvånare att i tid transporteras med vägambulans till US i Linköping. Är det en jämlik vård?

Inte acceptabelt 

Patrick Vigren, samordningsansvarig för stroke i Sydöstra Sjukvårdsregionen, säger att ”strokevården i Kalmar, Jönköping och Östergötland håller generellt en mycket hög kvalitet” men konstaterar att ”de långa transportsträckorna i vår sjukvårdsregion gör att möjligheten att hinna inom tidsramarna för trombektomi varierar mycket”.

Det är inte acceptabelt. Vad säger Neuroförbundet om det? Ska det spela någon roll om man bor nära US, på Öland, St Annas skärgård eller i Gislaved när man drabbas av stroke? Vi anser inte det.

Vill satsa på en ambulanshelikopter 

Vi har under flera år arbetat för att ge invånarna (ca 1 miljon personer) tillgång till läkarbemannad ambulanshelikopter i Sydöstra sjukvårdsregionen för att förbättra traumavården, transport av intensivvårdspatienter och vården vid akut svår sjukdom.

Tyvärr har detta motarbetats av främst Socialdemokraterna. Vi vet att tidsfaktorn är avgörande för att undvika bestående men. Det handlar om snabb transport av hög kompetens till patienten med kvalificerad bedömning och behandling på plats och under transport direkt till rätt vårdnivå.

Med en ambulanshelikopter skulle förutsättningarna för patienter som drabbats av stroke bli mer jämlika och möjlighet till ett fortsatt aktivt liv utan funktionsnedsättningar.

Majoriteten av svenska invånare har tillgång till ambulanshelikopter, dock inte invånarna i Östergötland, Kalmar län och Jönköpings län. Har vi råd att inte satsa på en ambulanshelikopter i sjukvårdsregionen? 

Gudrun Brunegård (KD), Landstinget i Kalmar län

Mia Frisk (KD), Region Jönköpings län

Per Larsson (KD), Region Östergötland

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt