Annons:

Varför funkar inte Gundes gröt längre?

De senaste dagarna har det rapporterats om nya dopade idrottsutövare. Idrottsmän både från Ryssland och Sverige har anklagats för att ha tävlat med otillåtna medel i kroppen. Helt bedrövligt!

Annons:

Dopning är ju inte någon ny företeelse det förekom redan under antiken. Inte i form av några färgade eller vita piller, inte heller epodopning. Nej, då använde man svampar och fårtestiklar. Det berättas att vid sommar-OS 1904 höll guldmedaljören i maraton på att dö. Han hade spetsat konjak med styrknin. Kan inte förklara varför det skulle påverka orken, snarare tvärtom.

Wada, organisationen som jagar dessa fuskare ligger tydligen steget efter för tillfället men gör det betydligt svårare för idrottsutövarna att ta otillåtna medel.

Vem kommer inte ihåg Florence Griffith Joyner, amerikanskan med de långa målade naglarna. Hennes världsrekord  i slutet av 1980-talet står sig fortfarande, 100m 10,49 sek och 200m 21,34 sek, satta 1988. Hon avled 36 år gammal. Vid obduktionen såg man att hennes inre organ lika gärna kunnat tillhöra en 80-årig kvinna.

*

Ingen kan ju neka till att prestationsförmågan ökar men till vilket pris. Man förstår att kroppen påverkas både psykiskt och fysiskt.

Mika Myllylä, den finska längdskidåkaren, som tillsammans med sex andra landsmän avslöjades för dopning blev svårt alkoholiserad och dog endast 41 år gammal. Han erkände att han under hela 90-talet varit epodopad.

Hur utbrett är då intaget av prestationshöjande preparat? Ja, idag finns det mesta att tillgå på nätet. Ett stort antal medelmåttiga motionärer handlar piller som garanterar större muskler och ökad styrka.

*

Angående rubriken om gröt: Minns ni Gundes Svans reklamfilm i TV om gröt? Enligt honom var det kost och hård träning som gav resultat. Vi vill ju så gärna tro det men den krassa verkligheten är som vi alla ser och vet en annan.

Pengarna styr vår idrott, som på så många andra områden. Detta pressar våra utövare att inta medel som varken är bra för kroppen eller knoppen. Men vem bryr sig? Det är bara vinnaren som räknas.

Själv ska jag pigga upp mig med en tallrik gröt. Nej skojar bara. Det blir en kopp kaffe med chokladbit framför TV:n för att se hur många medaljer norrmännen hämtar hem från touren i Kanada. 

Annons:

Britta Gustafsson

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt