Annons:

  • Så kan kommunen använda kontoret i Gullringen

    Dagens Vimmerbys krönikör Simon Henriksson har tänkt ut en lösning för det omdiskuterade kontoret i Gullringen.

  • Så kan kommunen använda kontoret i Gullringen

    Dagens Vimmerbys krönikör Simon Henriksson.

Så kan kommunen använda kontoret i Gullringen

Kommunen säger sig inte ha någon användning av kontorsfastigheten i Gullringen. Och Gullringshus vill prompt att kommunen ska äga. Moment 22? Jo, då. Men det finns en lösning: aldrig förr har så många ensamkommande flytt till Sverige. Vimmerby kommun har nu chansen att öppna ett stort boende för ungdomar som flyr krig och förtryck.

Annons:

Jag var och besökte ett av kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn i maj månad. Där fick jag träffa en uppsjö av människor med olika livsöden.

Den röda tråden var att ingen av dem hade haft det lätt. De hade lämnat sitt land, sin stad, sin familj. Nu var de här – och ville bygga en framtid med trygghet som grund.

Jag fastnade särskilt för Nahom. Som elvaåring lämnade han familjen kvar i Eritrea. Ensam gick han genom Saharas öken och upplevde saker som en elvaåring inte ska behöva uppleva.

Nu är han 16 år, bor i Södra Vi och drömmer om att bli läkare. Men han är inte ensam. Under 2014 kom ungefär 7 000 barn till Sverige från främst Afghanistan, Eritrea och Syrien. 2004 var det färre än 500 barn som tog sig till Sverige.

Ökningen har varit enorm – och tycks inte avta. Tvärtom blir världen snarare oroligare och otryggare för varje dag. I år har redan 8 000 barn tagit sig till Sverige – och då är vi bara inne i augusti. Migrationsverkets prognos talar för 12 000 barn.

”Kan inte vänta på Öresundsbron”

Till Malmö kommer det 280 barn per vecka. Flera kommuner pratar om att de har nått sitt tak. Ändå har Migrationsverket gått in i steg fyra, som innebär att alla 290 kommuner kommer tvingas ta emot fler. Oavsett om de klarar det eller inte.

– Vi kan inte be barnen vänta på Öresundsbron, sa Migrationsverkets tillförordnade generaldirektör Mikael Ribbenvik i mitten av juli.

Innan sommaren öppnade Vimmerby kommun sitt tredje boende för ensamkommande ungdomar. Numera bor de ensamkommande i Vimmerby, Södra Vi – eller Gullringen.

Men en initierad källa, som vill vara anonym, säger att boendena inte räcker till. Snart kommer ännu fler flyktingungdomar att anvisas till Vimmerby. Och vart finns ett fjärde boende? Här kan lösningen finnas.

Kan betyda mycket i framtiden

En av de senaste två årens mest intensiva följetonger har varit Gullringshus gamla kontorsfastighet i Gullringen. Två gånger har ägaren Bengt Ansgarius Svensson erbjudit kommunen att kostnadsfritt ta över fastigheten – och dessutom skicka med en miljon kronor i driftsbidrag. Men Vimmerby kommun har tackat nej.

I tisdags förklarade Micael Glennfalk att anledningen är att det skulle vara för osäkert för kommunen att äga kontoret – om de inte får till ett hyresavtal. Men Migrationsverket lär inte behöva någon längre betänketid.

Gullringshuskontoret har allt som ett boende skulle behöva. Det är rymligt, det går att bygga om till lägenheter, det finns ett behändigt kök. Och det är knappt två mil till centralorten.

I Västervik satsar kommunen på modulhus för asylsökande. Det kallas för "Västerviksmodellen" och kommer, om det slår väl ut, att bli mer regel än undantag i Sverige. Kanske kan Vimmerby ta efter – och få till en Vimmerbymodell för ensamkommande flyktingungdomar?

Ni har åtminstone en möjlighet att, tillsammans med Migrationsverket, göra något helt nytt – som också kan betyda mycket för Vimmerby kommun i framtiden när Nahom blir läkare, Ali polis eller Rawan krögare.

Varför inte?

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt