Annons:

Ska föräldrar behöva lämna kommunen för att få en plats i förskolan?

Det torde vara ganska enkelt att tillgodose behovet av förskoleplatser. Det räcker att ta en titt i befolkningsstatistiken för att se vad som behövs.
I Vimmerby är det inte enkelt. Där saknas det snart 100 (!) platser.

Annons:

Hipp hipp hurra för alla 179 nyfödda barn i Vimmerby 2016! Så skulle jag vilja kunna skriva. Hipp hipp hurra för att så många vill att deras barn ska växa upp i just den här kommunen! Hipp hipp hurra för framtiden! Så skulle jag också vilja kunna skriva.

Tyvärr är de orden inte ens nära. Vill föräldrarna att deras barn ska gå i förskola kan de behöva flytta. I mars saknas det 100 platser i förskolan i Vimmerby. Inte tio, inte 20, inte 30, nej inte ens 80 platser fattas. Det är alltså 100 barn som inom kort måste pressas in i redan fulla avdelningar.

Då har många av babyboomsbarnen som föddes 2016 många månader till sin förskolestart.

Inte det enda problemet

Att en ny förskola ska byggas 2018 räcker inte som ursäkt. Den hade behövt stå klar i dag.

Tyvärr är inte platsbristen förskolans enda problem i Vimmerby.

Ett annat handlar om tillgänglighet. Har vi ett samhälle som kräver att föräldrar jobbar på kvällar och nätter måste föräldrarna kunna kräva att samhället tar hand om deras barn under samma tidpunkt.

Ett annat handlar om medarbetarna. Vimmerby kommer kanske aldrig vara nykläckta förskolepedagogers drömkommun att bo och verka i. En bra verksamhet är en nödvändighet för att locka rätt kompetens – att facken känner sig tvunget att larma om sina medlemmars arbetssituation ett farligt hinder.

Handlar om anständighet

I december skrev DV om den senaste skrivelsen.

Enligt den jobbar förskolepedagoger sjuka för att ”inte svika sina” kollegor, de får lägga arbetstid på att hitta vikarier och lära upp de oerfarna vikarier som de lyckas jaga rätt på.

Så här skrev facket: ”Grundbemanningen är så låg, att den inte lämnar några marginaler för frånvaro”.

Jag vet, små barn vinner inga röster och nöjda fackförbund löser inte en svår ekonomisk situation. Men det här handlar inte om lyx, det handlar om anständighet.

Det ska finnas tillräckligt med förskoleplatser i en kommun.

Personalen ska kunna vara sjuk.

Och föräldrar ska kunna arbeta på de tider samhället kräver. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt