Annons:

KRÖNIKA: Varför skulle behandlingshemmet inte kunna ligga vid Nybble?

Ursäkta att jag svär – men fy fan vad jobbigt det är att göra saker. Tänk om någon annan hade kunnat skriva alla artiklar. Tänk om alla andra kunde rädda klimatet genom att sluta flyga, köra bil och äta kött. Tänk om alla andra länder hade kunnat ta emot alla flyktingar.
Och tänk om det planerade behandlingshemmet vid Nybble kunde ligga någon annanstans.

Annons:

Vår generation får ofta kritik för att vara bortskämda och söndercurlade. De äldre säger att vi vill att alla andra ska göra allt för oss medan vi spelar löjliga spel i våra smartfånar.

Det är mycket möjligt att de har rätt, men en titt i spegeln vore förstås klädsamt.

Alla stora frågor i vår värld beror på ryggmärgsreflexen att alla andra ska göra allting. Alla andra ska sluta åka bil och flyga. Alla andra ska äta mindre kött. Alla andra ska ta emot fler flyktingar. Alla andra ska engagera sig politiskt. Alla andra ska minska sin vatten- och elförsörjning. Alla andra ska konsumera mindre.

Sju miljarder jag i världen tycker att alla utom en ska fixa biffen.

Måste ligga någonstans

I Vimmerby har vi vår egen lilla diskussion om placeringen av ett behandlingshem. Många vill inte att behandlingshemmet ska ligga där de bor. Det ska ligga någon annanstans.

Det allra bästa vore förstås om det inte behöver ligga några behandlingshem någonstans. Att vi inte hade några missbrukare, att vi inte hade några psykiskt sjuka, att vi inte hade några kriminella.

Det vore det allra bästa. Då hade ingen behövt ha ett behandlingshem som granne. Vi kanske kommer dit någon gång, men den dagen är inte i morgon.

Fram till dess måste vi ha behandlingshem och fram till dess måste de ligga någonstans. Kanske mitt i stan (som nu), kanske i utkanten av stan (som planeras) eller kanske någon helt annanstans (som vissa vill).

 Ett kategoriskt motstånd

Självklart kan Vimmerby kommun säga att den här typen av verksamhet över huvud taget inte ska finnas i den här kommunen. Vi skulle kunna strunta i missbrukare och psykiskt sjuka, säga hej då till 40 jobb och ställa vårt hopp till andra kommuner.

I artikel efter artikel säger Protestgruppens företrädare att allting – bostäder, förskola, äldreboende – kan byggas vid Nybble. Allting utom detta. Dessutom kan behandlingshemmet byggas var som helst – bara inte i Kohagen. Jag har förståelse för att det kan finnas en viss oro bland närboende, men reaktionerna handlar inte om en viss oro. De handlar om ett kategoriskt motstånd. 

De här människorna ska inte vara nära mig, de ska vara nära några andra.

Knappast värt priset

Kommunledningen får kritik för att man går i klinch med delar av befolkningen ännu en gång. De har inte så mycket att välja på. Aleris har erbjudits andra marker, men vill ha den här placeringen.

Eftersom kritiken varit så massiv hade det förstås varit smidigare för politikerna att hitta en annan lösning – men samma kritik hade troligen dykt upp oavsett placering. Alternativet som återstår är att förlora 40 jobb till en annan kommun – och det vore en katastrof för Vimmerby kommun i nuvarande ekonomiska läge och med fortsatt stora investeringsbehov.

Jag är säker på att Aleris kan hitta andra kommuner som gör allt de kan för att sno 40 jobb från Vimmerby. Vad skulle det betyda för kommunkassan? Två-tre miljoner per år i en oöverskådlig framtid? Är det värt det priset? Knappast.

Självklart går det att peka på hundra andra platser i kommunen – men varför skulle det inte kunna ligga vid Kohagen? Jag har ännu inte hört något tillräckligt argument.

Hänger inte ihop

Det finns saker som både förvånar och som är helt väntade i den här debatten.

Det är förvånansvärt att Micael Glennfalk (M) som under sin kommunalrådstid såg till att kommunen köpte fanérfabriken för 10,5 miljoner för att (delvis) rädda betydligt färre jobb på ÄlöTrä inte anser att en privat investering som vi vet säkrar 40 jobb i Vimmerby på lång sikt är av betydelse.

Han tycker att kommunen ska sätta hårt mot hårt: placera Aleris i Ulriksdal eller släppa iväg jobben till en annan kommun. I det beskedet saknas förslag på nedskärningar i välfärden som täcker kommunens inkomstbortfall om jobben försvinner. Lägga ned Kulturskolan, skolor på landsbygden eller skära i personaltätheten i grundskolan? Höja skatten igen?

Glennfalk framför också att behandlingshemmet ska placeras på oberörd mark så att inflyttare vet förutsättningarna. För två år sedan ville han lägga ned fyra skolor och ändra förutsättningarna totalt för hundratals barn och barnfamiljer. Det hänger inte ihop.

Ägaren en del av protestgruppen

Det är däremot inte alls förvånande att Vimmerby Tidning på ledarplats dömer ut kommunledningens beslut utan att berätta att dess majoritetsägare, Bengt Ingemarsson, är en av de personer i Kohagen som motsatt sig Aleris placering vid Nybble.

Det ligger helt i linje med hur Ingemarsson agerat i fråga efter fråga. När vettig infrastruktur skulle lösas till privata jättesatsningarna Kalles Lek & Lattjo och MX World drog Ingemarsson Vimmerby kommun till domstol, när ALV ville köpa lite mark till sin stugby ville Ingemarsson rädda skogsdungen vid sitt privata hus, när VTT skulle bygga nytt fick kommunen lägga tiotals miljoner på att täcka hyran i Ingemarssons fastighet.

Jag har full förståelse för den hållningen. Det är som bekant skitjobbigt att göra saker och i Småland är det ju känt sedan länge att den absolut tråkigaste sysslan som finns är att betala.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt