Annons:

KRÖNIKA: Tre års väntan på en handlingsplan är oacceptabelt

I november 2015 skrev samtliga partier i fullmäktige under en motion för en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Tre år senare – efter att Vimmerby blivit en av nazisternas favoritplatser i Sverige – är handlingsplanen slutligen klar.
Saktfärdigheten är lika oförklarlig som oacceptabel.

Annons:

Den 23 november 2015 skrev samtliga partier i fullmäktige på en motion som föreslog en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Först nu, nästan tre år senare, är den verklighet.

Under ”arbetets” gång har Vimmerby blivit en favorit för nazistiska aktiviteter. Av 72 kommuner som granskades av Expo 2017 hade Vimmerby kommun elfte mest initiativ från nazister. Det handlar om sammankomsten i Frödinge Bygdegård och propagandaspridning.

Det spelar ingen roll att nazisterna inte tycks vara skrivna i Vimmerby – problemet i allmänhet är att nazisterna finns överhuvudtaget och problemet för Vimmerby kommun är att de ofta väljer att befinna sig i just Vimmerby kommun. De försöker värva nya medlemmar här, de sprider sitt budskap här och från och med hösten 2018 håller de även öppna demonstrationer här.

För en tid sedan stod tio nazister utanför en skola i vår stad och uppmanade vita barn att ta till våld. Det är ytterst ytterst allvarsamt och något som jag själv trodde att jag aldrig skulle behöva skriva.

 *

Nordiska Motståndsrörelsen är ingen bred rörelse – men man behöver vara helt isolerad från nyhetsflödena för att förringa allvaret i dess ökande närvaro i det offentliga rummet. NMR hatar judar och muslimer och vill skicka ut alla som inte härstammar från Norden.

Många har ett kriminellt förflutet och NMR har både genomfört och planerat flera attacker mot det demokratiska samhället.

Jag fick ett själv ett brev från NMR:s regionala ledare Magnus Wardmo förra året. Det behövdes inte särskilt mycket läsförståelse för att jag skulle förstå att jag skulle straffas när ”revolutionen” väl är kommen. En NMR-medlem hade en dödslista med journalister och judar i sitt hem. Flera personer med koppling till NMR tände eld på ett flyktingboende i Göteborg. Förra chefen på NMR:s tidning Nordfront dömdes i går för över 60 fall av hets mot folkgrupp.

Det är en farlig samling människor.

 *

Arbetet med att motverka nazister måste förstås ske på flera sätt. Ska en grupp som vill förgöra samhället få samhällets resurser för att kunna berätta att de vill förgöra samhället? Jag tycker inte det. Ska sammanslutningar som upprepar mycket allvarliga brott kunna förbjudas, som i Finland? Jag tycker det.

Det allra viktigaste på kort och lång sikt är att stoppa rekryteringen till våldsbejakande organisationer. En handlingsplan i Vimmerby stoppar förstås inte NMR, men kan den hjälpa kommunens medarbetare att hindra en enda unge från att ansluta sig är det värt allting.

Det är den ena aspekten av kommunens saktfärdighet. Den andra är att tjänstemännen ska verkställa vad politikerna beslutar. Här har vi en enormt viktig fråga och den politiska enigheten är, som tur är, total. Ändå har det tagit över 1 000 dagar att få ihop tolv sidor. Det är lika oförklarligt som oförlåtligt – och skadar förtroendet för hela kommunapparaten.

Jag kan inte begripa det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt