Annons:

Krönika: Jag vill tacka ALV för att årskorten är så billiga

Ibland känns det som att skoldebatten fått Vimmerby att helt förlora besinningen. Fråga efter fråga efter fråga leder till kraftfulla klagosånger. Mycket fungerar inte som det ska i Vimmerby – men därifrån och till allt skiljer en ocean.

Annons:

Människor i Vimmerby ska äntligen kunna sopsortera på sin egen tomt till den nätta extrakostnaden på 50 kronor per månad. Hurra och jubel? Tacksamhet mot kommunen för en vettig miljösatsning? Inte direkt.

15 timmar i förskolan blir 5x3 i stället för 3x5. Skälet är att arbetsbelastningen ska lätta för den redan hårt pressade personalstyrkan. Förståelse för beslutet? Inte direkt. Beröm för att verksamheten förbättras för de barn som förskolan är helt nödvändig för? Inte direkt.

Folk spår mobbing och anser mer eller mindre att deras liv förstörs. Jag anser att föräldrar med minst sju kilometer till förskolan borde få dispens, men vad är detta att bråka om i övrigt? Fyra extraturer till förskolan eller sex timmars mer umgänge med barnen per vecka under den tid som skattekollektivet står för ens försörjning kan inte vara hela världen. 

*

Då är kritiken mot de besluten ingenting mot det ramaskri som Astrid Lindgrens Världs prishöjning på årskortet skapat. Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning var först med att skriva att rabatten för kommunbarnen tas bort och att föräldrar i Vimmerby från och med i år får betala lika mycket som föräldrar i Hultsfred.

300 kronor blir 500 kronor.

Procentuellt är det en stor höjning, men två hundralappar är fyra cigarettpaket eller tio tvåliters CocaCola.

Det är ingenting. Går man på ALV tio gånger under sommaren kostar det 50 kronor per gång. Ingenting.

*

Att som vuxen utan årskort gå in i sagoparken en enda dag kostar 400 kronor under högsäsongen. För turistande barn kostar det 290 kronor för en enda dag. Innan har det alltså kostat lika mycket för Vimmerbybarnen att gå in 120 dagar som det gör för ett turistbarn att gå in en dag. Från och med i år går det alltså lite mer än ett och ett halvt turistbarn i en dag på ett Vimmerbybarns hela år.  

Med tanke på vilka åsikter jag har om Astrid Lindgrens Världs verksamhet tycker inte jag att det är mycket pengar, varken för ett år eller en dag. Billigare än Liseberg, billigare än Gröna Lund, billigare än Kolmården.

Ett årskort hos grannen Kalles Lek & Lattjo, som visserligen har öppet året om, kostar 1 500 kronor.

Liseberg ligger på 1 645 kronor, 845 kronor om en bara väljer barnattraktionerna. Gröna Lund ligger på 1 499 kronor, Kolmården på 899 kronor. High Chaparall, där barn får skjuta knallskott, ligger på 595 kronor.

*

I Vimmerby är folk vansinniga för att årskortet på en av Sveriges absolut största och mest attraktiva nöjespark och barnanläggning är billigast i jämförelse med parker av samma dignitet.

Jag älskar debatt och diskussioner och känslor i offentligheten – men detta? Vad är detta mer än ett impulsstyrt missnöje och en oförmåga att sätta värde på saker som finns runt knuten?

ALV har plöjt ned hundratals miljoner i sin anläggning under det senaste decenniet. Lekattraktionerna håller världsklass och skådespelare presterar högklassig teater nonstop.

Hade jag haft barn skulle jag ha slängt mig över ett årskort – och tackat ALV för att det fortfarande är så billigt.

 

Fotnot: Dagens Vimmerby har sökt Astrid Lindgrens Världs vd Joacim Johansson.

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt