Annons:

Friheten börjar nu – gör den till din egen

I dag kliver drygt hundra ungdomar rakt ut i friheten. En del stannar här, en del försvinner härifrån, en del kommer åter. Det enda som är fel är att inte lyssna till sin egen vilja. Friheten är er nu. Ta den.

Annons:

Egentligen borde förstås årets Vimmerbystudenter inte få några lyckönskningar alls. Vem lägger livets hittills viktigaste händelse samtidigt som Sverige spelar sin näst sista mästerskapsmatch på decennier? Vem gör det?

I dag gäller det för alla – anhöriga, personal, journalister – att verkligen anstränga sig för att förtränga detta faktum och låtsas som att EM i fotboll inte är viktigt alls och hoppas att Sverige får stryk med 5–0.

*

Mängder med elever tar studenten i morgon och det ska förstås firas stort. Många elever upplever sin kanske största dag i livet i morgon. Att lära sig gå är en sak, att lära sig prata en annan, att hitta sina intressen en tredje, att upptäcka nyttan och nöjet med kunskap en fjärde, att göra sitt första mål i Bullerby Cup en femte, att framföra sin första dansuppvisning en sjätte, att kyssas för första gången en sjunde, att bli av med oskulden en åttonde, att vara riktigt kär en nionde, att upptäcka Thåström en tionde, att bli dumpad en elfte, att få betyg en tolfte, att få gå krogen en trettonde – men att äntligen, efter tolv år i svensk skola, få frihet på riktigt någonting helt annat.

Från och med i dag står fler än hundra Vimmerbyungdomar helt på egna ben. Från och med i dag ska de inte längre göra samma sak och vara på samma plats under stor del av tiden. Från och med i morgon ska de hitta sin alldeles egen väg i den enorma djungel som kallas livet.

*

En del kommer göra oviktiga insatser som alla bryr sig om, en del kommer göra helt nödvändiga saker i det tysta. En del kommer åka jorden runt flera gånger om, någon kommer kanske aldrig passera kommungränsen. Någon kommer få toppjobb och någon kommer behöva försörjningsstöd.

Allting är öppet, friheten börjar nu. Valen finns i era händer och det är ni själva som ska fatta dem. Gör valen på riktigt. Vill du åka iväg och se andra saker – gör det. Vill du stanna och bygga ett liv i Vimmerby – gör det.

Låt inte andras uppfattningar om ditt liv styra dina val. Hitta och ta din egen väg.

*

Bland det roligaste med det här jobbet är att skriva om Vimmerbyungdomar i världen. Om Jesper Svensson som slår tusen strikar, om Julia Karlsson som har miljoner spelningar på Spotify, om Linus Hultström som snart drar till Florida, om Elin Namnieks som släppt sin första skiva, om Mathilda Lindström som ska jobba med Morgan Alling, om Daniel Nestor som är Sveriges yngsta partidistriktsordförande (väl?), om Kosovare Asllani som har nio liv och är på väg till OS, om Joel Gunnarsson som släppt sin första låt och om Simon Fransson som ska starta egen butik i Vimmerby.

För en liten kommun är det aldrig ett misslyckande om ungdomarna väljer att pröva sina vingar någon annanstans. Det är ett misslyckande om ungdomarna ser tillbaka på sin ungdomstid med sorg och besvikelse – och om de lämnat kommunen med känslan av att aldrig vilja komma tillbaka. Det är ett misslyckande om ungdomarna gör sina livsval utifrån sina rädslor och inte sina viljor. 

*

Vimmerby är kanske inte det sexigaste man kan tänka sig som 18-åring, men vi ska alla vara glada för att livet börjar och inte slutar när man är 18 år gammal. När ni ställer er på Kulturskolans trappa i dag hoppas jag att Vimmerby gett er kraft till egenmäktiga beslut.

Det är inte fel att stanna här – men det är fel om du gör det av rädsla för att åka härifrån.

Det är inte fel att åka härifrån – men det är fel om du gör det av rädsla för att stanna kvar.

Friheten börjar nu. Gör den till din alldeles egen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt