Annons:

Ursäkta språket men hur jävla svårt kan det vara?

Länets största sjö blir mindre och mindre. Länsstyrelsens och Tekniska verkens miljösvek större och större. Jag vill absolut inte vara otrevlig och ni får förlåta mitt språk – men hur jävla svårt kan det vara?

Annons:

Tänk dig själv. Du hittar ditt drömhus vid vattnet. Du köper en båt som du lägger vid din brygga. Du startar varje dag med ett dopp i det blå vattnet.

Och så plötsligt försvinner sjön. Sjön försvinner! Meter för meter drar den sig längre och längre ut. Där du brukade dyka står du nu på bar mark med döda musslor runt dina fötter.

Och det enda som händer är att sjön fortsätter att försvinna framför ögonen på dig, dag för dag, vecka för vecka.

Räcker att titta på bilderna 

Jag tillhör inte den skara som anser att Länsstyrelsens tjänstemän nödvändigtvis behöver bemöda sig med att åka de hemska 14 milen till den norra delen av länen – jag anser att det räcker att de tittar på de bilder som finns överallt.

Döda musslor. Sjökanter som flyttats 20-30 meter. Båtpassager som knappt går att använda. Mer än så behövs inte för följande slutsats: något måste göras med Yxern NU.

Det behöver göras saker med Yxern efter semestern också – men framförallt måste något göras med Yxern NU.

 En sak gemensamt

I stället fortsätter Tekniska verken och Länsstyrelsen att skicka resultatlösa långbollar till varandra. De har olika argument, olika intressen, olika uppgifter – men en enda sak gemensamt:

Oviljan att lösa situationen.

Juridik är inte enkelt, men jag antar att advokatfiskal Nils Leine på Kammarkollegiet har lite koll på läget. Han har jobbat med vattenfrågor i stora delar av sitt yrkesliv. Hans yttrande i frågan är full av förslag på åtgärder.

 Förbättrar läget

Leine menar bland annat att Regleringsföretaget kan frångå vattendomen med hänsyn till Miljöbalken. I ställer förhalar Regleringsföretaget frågan genom att skicka en begäran om minskad tappning till fel instans.

Leine menar bland annat att Länsstyrelsen bör öppna ett tillsynsärende för samtliga vattenkraftverk. Det tycker inte Länsstyrelsen behövs – och myndigheten väntar dessutom över ett år med att ge ett föreläggande till en elproducent som saknar tillstånd.

Leines åtgärder förbättrar läget omedelbart. Yttrandet kom för över en månad sedan – och att ingen part ännu skridit till verket är lika oförklarligt som oförlåtligt. Vad som hänt under tiden? Jo, Yxern har sjunkit. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt