Annons:

Känslan: Nytt nedläggningsförslag inför valet 2018

Det går undan i Vimmerbypolitiken. Efter att ha velat lägga ned fyra skolor vill majoriteten nu bygga en helt ny. Det är inte alls ett dumt förslag – men visst kommer det här förslaget följas av ett nytt nedläggningsförslag?

Annons:

Norra delen av Vimmerby tätort har tidigare pekats ut som ett möjligt område för en ny skola. Det är ett mycket lämpligt område med barnvänliga miljöer, närhet till natur och stora villaområden. Det ligger även perfekt i förhållande till kommunens dröm om en ny ringled från riksväg 23/34 (inklusive ny ALV-infart) och till Nossen.

Det ligger också perfekt för att återigen fundera på framtiden för Djursdala skola.

*

Nog kändes det som att majoriteten fick visst vatten på sin sönderslagna kvarn när Skolinspektionen sa nej till ansökan om en friskola i Djursdala.

Nog kommer en skola med lite drygt 20 elever och med direkt närhet till andra skolor alltid vara aktuell att lägga ned.

Peter Högbergs uttalanden i dag lämnar inte utrymme till så mycket spekulationer:

”Diskussionen kring skolorna i kransorterna är en senare diskussion. I dagsläget är det två skilda frågor, det får vi återkomma till.”

*

Med andra ord: 

För majoriteten är inte skolnedläggning en avslutad diskussion, trots att nästan nio av tio röstade kvar skolorna i folkomröstningen. Det är en senare diskussion som majoriteten ska återkomma till.

Jag tror definitivt att majoriteten kan få tillräckligt många röster 2018 för att lägga ned en skola, men då måste man göra på ett helt annat sätt än 2014. Då kom beskedet om att stänga fyra skolor och två förskolor som en blixt från klar himmel.

Att lägga ned skolor kräver ett grundligt arbete. Jag utgår från att majoriteten, om det blir aktuellt, börjar i den andra änden den här gången: att man tar skola för skola, tar fram uppgifter om respektive enhet och meddelar sin vilja inför nästa allmänna val.

Kommunvalet 2018 kan bli ett nytt skolval.

*

Majoriteten gav inte så många besked i går – och utspelet ska mest ses som en rekordtidig och offensiv start på valrörelsen 2018.

Idén är inte alls dum. Varför renovera en skola för 40-50 miljoner om man kan få en helt ny för 100-150? Landar kostnaden för en ny skola på 150 miljoner finns det en ekonomisk förnuftighet i förslaget. Hur mycket man än renoverar kommer AL-skolan behöva bytas ut förr eller senare.

Den är gammal och sliten, skolgården har länge haft stora renoveringsbehov – och en ny skola är en investering som garanterat kommer vara gynnsam för många generationer framöver.

*

Den stora utmaningen är förstås kommunens ekonomi. Känslan av kris verkar helt ha försvunnit från den politiska ledningen. Nu är det spenderarbyxorna på, både i budgeten för 2017 och med idén om en ny skola.

Efter att skolorna räddades skulle sparförslagen komma från både majoriteten och oppositionen – vi har knappt sett ett enda. 

Vad en ny skola skulle kosta och hur den skulle finansierar sa majoriteten ingenting om i går. Det går förstås inte bedöma förslaget förrän vi sett fler detaljer, men ju mer jag tänker på förslaget desto mer rimligt tycker jag det är.

Blir det verklighet är det viktigaste att det blir en ordentlig satsning. Jag vill se toppmodern skola som håller i nära ett sekel – och den får gärna ge Vimmerby kommun och Vimmerby IBK en vettig idrottshall på köpet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt