Annons:

Vimmerby verkar vara fullt av mini-Trumps

Aldrig tidigare lär så många ha vetat något så viktigt utan att göra någonting åt det.
Det är lätt att hålla sig för skratt när USA:s näste president säger att han starta upp kolgruvor igen. Tyvärr verkar Vimmerby, Hultsfred och Högsby vara fullt av mini-Trumps.

Annons:

Nästan varje vecka hör man en ny dystopisk konsekvens av klimathotet. Typ att för varje Thailands-resa försvinner sju kvadratmeter glaciäris. Typ att vi svenskar lever som om det fanns 4,2 jordklot. Typ att människor förbrukar 60 procent mer resurser än naturen kan producera.

Typ att utvecklingen måste vända före 2020 – annars är det för sent.

Varje år fram till 2020 kommer världens mäktige person vara en människa som inte tror på klimatförändringen, som vill öka utvinningen av olja och sätta igång nedlagda kolgruvor.

Tidstypiskt

Donald Trumps rasism, sexism och kärlek till våld är förstås extremt allvarligt – men med politiska ledare med samma inställning till klimatförändringen kommer planeten mycket snart vända sig emot all mänsklighet en gång för alla.

Det är förstås skakande otäckt att ett folk röstar fram en klimatförnekare till världens viktigaste post – men framför allt är det tidstypiskt.

Ett kollektivt haveri

Överallt spelar objektiv fakta mindre och mindre roll. Att kriminaliteten minskat sett över tid spelar ingen roll. Att det är krig i Syrien och barn dör betyder ingenting. Vi äter dubbelt så mycket kött per person trots att vi vet att det är en klimatbov.

All fakta och all information finns ett klick bort, den syns och hörs överallt – men den går inte in. Det är som att våra hjärnor kollektivt havererat.

Det är bara i en sådan värld som Donald Trump kan bli president.

Hipp Hipp hurra!

Det kan förstås hända här också. I en liten skala har vi samma fenomen i Vimmerby, Hultsfred och Högsby som tycks bestå av en mängd mini-Trumps. Hushållen i de tre kommunerna ska snart få möjlighet att göra en ordentlig miljöinsats till en kostnad för 81 kronor mer per månad.

Från och med i vår slipper villaägarna köra åtta olika kassar till återvinningscentralerna och ser samtidigt till att fordon kan färdas med biogas i tusentals mil. Ett ton matavfall ger kraft till en biogasbil i 180 mil.

Kommunerna har inte direkt blivit nedringda av hyllningar från glada medborgare. Det är för dyrt, soptunnorna är för stora och allmän faktaresistens har avlöst varandra i debatten. I går var sista dagen att välja sitt abonnemang och det är mer än hög tid för ett rättmätigt glädjerop:

Hipp hipp hurra för Vimmerby, Hultsfred och Högsby! Tack för att ni gör det enklare för era medborgare att bidra till jordens framtid! Äntligen säger jag. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt