Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Game of Thrones handlar om oss

Jag har börjat kolla på Game of Thrones nu, har som så många andra låtit mig slukas av serien.

Annons:

Jag följer Jon Snow, Daenerys Targaryen, familjen Lannister och Arya Starks varje steg. Lever med dem varenda kväll när tvååringen har somnat. 

Det är en annan värld, andra varelser, så långt från vår egen. 

Eller?

*

Norr om muren växer hären av White Walkers som blir ett allt större hot mot världen och människorna i den. 

På nordpolen faller isarna, temperaturerna ökar och havsytan stiger. Tsunamis och stormar sveper in över landmassorna. 

Jon Snow och Nattens väktare vevar med armarna, skriker sig hesa för att få resten av världen att förstå att det är dags nu. Att klimatförändringarna är på riktigt. Att något måste göras, att mer måste göras. Att vi måste samlas för att stävja det växande hotet. 

*

Resten av världen förstår inte att faran är verklig. De vill inte förstå, utan bara fnyser och säger ”vadå, det är väl skönt om det blir lite varmare”. Fortsätter att dela upp sig i olika grupper och hugga huvudena av varandra istället för att slå sig samman och gemensamt med full kraft försöka stävja det som redan har börjat hända. Folk slåss om parkeringar på gatorna och om sittplatser på krogarna. Folk slåss om titlar och järntroner.  

Olenna Tyrell röjer Joffrey ur vägen på hans eget bröllop, alliansen tvingar Löfvén att avskeda tre av sina ministrar. Drottning Margery lierar sig med prästerskapet, Kaczinsky hallucinerar om en svunnen, moralisk tid. Stannis offrar sin egen dotter för att överta en gammal stenborg, tveksamma nyhetskanaler skapar klickvänliga rubriker om ”fake news”. Och ingen ägnar sig åt hotet från norr, ingen tror på det.

*

Jon Snow och hans nattväktare försöker desperat förklara för de olika makthavarna att de sett hotet med egna ögon, att det är på riktigt, men ingen lyssnar. Frustrationen växer, för de ägnar sina liv åt just det här, medan Cersei Lannister inte tycker att det är hennes problem, medan Donald Trump drar sig ut Parisavtalet för att ”skydda Amerika och dess invånare”. 

”Det där får någon annan ta hand om”, resonerar de. Vi har annat för oss. 

Det är drakar och häxor och zombies med blå ögon. Det är overkligt och en annan värld. Och det är verklighet och det händer just nu.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt