Annons:

Linnéas Lördagskrönika: Hon som låg runt

Hon hade stringtrosor som syntes över byxkanten, ofta i någon stark neonfärg. Buffaloskor, skarp eyeliner och piercing i näsan. Egentligen hyfsat lik de riktigt populära tjejerna, ändå var hennes rykte inte detsamma.

Annons:

Hon var lättfotad och slampig. Hade varit med flera, hade gjort sånt som man inte ska göra. Velat sånt man inte ska vilja. Eller, sånt som tjejer inte ska vilja. Killar ska vilja allt. Det skulle vara konstigt om en kille sa nej till någonting alls egentligen. 

Jag hade blandade känslor inför henne. På något sätt tyckte jag att hon var ball, hon var äldre och hade buffaloskor som jag aldrig fick, men jag tyckte också att hon var äcklig. 

*

Många år senare sträckkollar jag Netflix-serien “13 reasons why”, som handlar om en grupp tonåringar på en skola i USA. Ofta tänker jag att serien är överdriven, att det inte kan gå till där. Men när jag tänker tillbaks på hur det var när jag själv var yngre inser jag att det kanske inte är så långt från sanningen. 

I en av de första episoderna sprids ett rykte om tjejen som serien handlar om. Ryktet berättar att hon gått till “third base” med en kille, och det tar inte många sekunder innan hon börjar kallas slampa, och får nedlåtande blickar i korridoren. 

*

Det extra vidriga är att seriens skapare känt behov av att förklara att ryktet inte stämmer. Att hon faktiskt bara kysstes. Anledningen är att vi som ser serien ska vara på tjejens sida. Men grejen är att det måste vi vara ändå!

Det spelar ingen roll vilken "base" hon gått till, om hon legat med någon, legat med två, legat med varenda spelare i skolans basketlag. Det är ändå inte okej att kalla henne slampa, att snacka skit om henne eller att ge henne nedlåtande blickar.  

Tjejers och killars sexualiteter har helt olika utrymme, och det är oacceptabelt. Det är inte konstigt om en tjej gillar att testa på olika saker sexuellt, och det är inte konstigt om en kille inte vill titta på porr. Vi är olika. Kanske generellt i grupper, men framförallt som individer. Att det tolkas som destruktivt om en tjej legat med många, och helt naturligt om en kille gjort detsamma, säger så mycket om vårt samhälle. Och, dessvärre, också om mig själv.  

*

När jag nu tänker tillbaka på tjejen i min skola, hon i Buffaloskorna, fattar jag vad jag borde ha tänkt. ”Fyfan va härligt med en tjej som gillar sex och känner sig trygg i sin sexualitet”. Hon som jag tyckte var äcklig då, har blivit min förebild nu. Bättre sent än aldrig, kanske. 

Men fortfarande alldeles för sent.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt