Annons:

Linnéas Lördagskrönika: "Att pissa på fel symbol"

Dagens Vimmerbys krönikör Linnéa Nestor skriver varje lördag under hela sommaren.

Annons:

Vi är på spelmansstämma i Hälsingland, och det är fioler och dragspel och gitarrer vart än jag vänder blicken. Ostkakor och kôlbullar också, och så en och annan regnskur bland det oändliga solskenet. Jag och min kompis strosar runt bland de gamla trähusen på bygdegården. Hon har på sig nåt folkdräkt-aktigt och när det inte regnar är det så hyvens mysigt och det luktar så gott och det känns så fint.

När vi ska på toaletten görs även det i ett gulligt hus med väderbitet trä som står under en björk som vajar i viden och har… en FRUKTANSVÄRT lång kö intill sig. Till damernas, alltså. Där står damerna på rad och kniper, väntar på att toalettdörren ska öppnas för att komma ett steg närmare den fantastiska känslan av att bara släppa och låta det gula vattenfallet forsa. (Det brukar jag tänka när livet är jobbigt, att den VERKLIGA lyckan ligger i just de enkla behoven. Kissa när du är riktigt kissnödig, somna när du är riktigt sömnig och så vidare, och så vidare.) Jag och min kompis är båda damer, och jag har nästan alltid gjort som man ska och som det förväntas av en, och gör så även nu. Ställer mig i den oändliga kön, helt enkelt. Men min kompis har svårt att tänka sig något löjligare.

– Det står ju ingen i kön till herrarnas. Jag går dit, jag.

Sen spatserar hon in på herrarnas. Helt självklart.

 *

På herrarnas möter hon just en herre. Denne herre tycker inte att det är lika självklart att min kompis spatserar in, och han säger

- Det här är herrarnas, det här.

- Ja, men det går väl bra ändå va? svarar min kompis.

Herren muttrar någonting till svar, och berättar sedan för en annan herre om händelsen när han tror att vi inte hör.

- Det kom in en jänta här, och jag sa åt na’ att det var herrarnas men hon bara gick in ändå, hon.

 *

När min kompis kommer ut är det en annan dam som ser, och som inser att köandet skulle bli mycket kortare för henne också, om hon bara bytte symbol just idag. Om hennes symbol inte hade klänning, just idag. Och så byter hon också kö.

Och nu kan man tänka, som den muttrande herren antagligen tänkte, att vad skulle hända om det här bara eskalerade? Om alla bara gick hejvilt på de olika toaletterna och struntade i de olika symbolerna? OM DET TOTALT SKULLE URARTA, VILKA KONSEKVENSER SKULLE DET KUNNA FÅ EGENTLIGEN? Jag menar tänk om någon skulle få syn på den andres pillesnopp eller snippelippa och tänk om det helt plötsligt var lika lång kö till bägge toaletterna?!

Ja. Tänk om. 

Alltså, tänk om. 

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt