Annons:

En makalös kväll - nu är Svensson störst av alla

Jesper Svensson fick ta emot pris på kvällens Idrottsgala. "Nu är han störst av alla", skriver DV:s krönikör Linus Johansson. Foto: TT

En makalös kväll - nu är Svensson störst av alla

Jesper Svensson är 21 år gammal. Han är en sjuhelvetes bowlingspelare. Och från och med i kväll är han Vimmerbys största individuella idrottare genom tiderna.

Annons:

Jag, och många med mig, har tidigare i kväll sett Jesper Svensson kliva upp på Idrottsgalans scen och ta emot priset som Årets nykomling och Lilla Bragdguldet. Vi stannar där. Och backar sisådär tio år.

Jag minns inte exakt, men någon gång då måste jag ha intervjuat Jesper Svensson för första gången. Vi satt vid ett runt bord i bowlinghallen i Vimmerby. Jesper Svensson var elva, kanske tolv år gammal. Vid hans sida satt pappa Patrik ”Paka” Svensson. Precis som han gjorde i Globen i kväll. Det som har hänt däremellan är svensk idrottshistoria. Det bästa av allt är att Jesper Svensson inte är klar än. Grabben har ju knappt börjat.

Fortfarande Jesper från Vimmerby

Där och då visste jag förstås inte att Jesper Svensson skulle bli Sveriges bästa bowlare, ja, till och med världens bästa bowlare. Jag tror inte att någon inom bowlingsporten ens hade vågat drömma om att man skulle få fram en spelare som skulle kunna vinna pris på Idrottsgalan. Men Jesper Svensson är unik. Som bowlingspelare är han lugnet själv och nästan alltid bäst när det gäller. Dessutom har han den så viktiga förmågan att inte sväva i väg av framgångarna. Jesper är fortfarande Jesper från Vimmerby. En kille som älskar att komma hem till Astrid Lindgrens stad - och som gör det så ofta han kan. Skillnaden nu jämfört med för några år sedan är att han åker världen runt, vinner titlar och spelar hem stora prispengar.

Enormt stort

Det är alltid svårt att ställa olika sporter, idrottare och prestationer mot varandra. Men det faktum att juryn anser att Jesper Svensson förtjänade priset mer än vad Victor Nilsson Lindelöf gjorde säger det mesta. Det som Jesper Svensson har gjort under 2016 är enormt stort.

Direkt när bowlingstjärnan mottog priset flög mina tankar i väg till att Jesper Svensson är Vimmerbys största idrottare genom tiderna. Men som sagt, det är svårt att jämföra sporter, idrottare och prestationer. Och varför ska vi ens jämföra Svensson med till exempel Kosovare Asllani, som vann OS-silver sommaren 2016? Jag nöjer mig så här: Jesper Svensson är svensk bowlings största spelare någonsin - och han är Vimmerbys största individuella idrottare genom tiderna. 21 år gammal. Unik, var det ja.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt