Annons:

Krönika: Dackarna kan gå hela vägen - men det finns många minor på vägen

Så här såg det ut när Dackarna körde SM-final i Hallstavik för snart ett år sedan. Får dackefansen fira ett SM-guld i år? Foto: Linus Johansson

Krönika: Dackarna kan gå hela vägen - men det finns många minor på vägen

Det fanns en tid när Dackarna alltid var sämst när det gällde. Förra året körde laget ifrån det epitetet - och nu verkar de ha toppat formen lagom till SM-slutspelet även i år.
Kan det räcka hela vägen till SM-guld? Absolut, men det finns många möjliga minor på vägen.

Annons:

Dackarna verkar ha gjort till sin grej att starta säsongerna uselt. De gjorde det förra året. De gjorde det i år, om än inte lika bedrövligt.

Likheterna mellan säsongerna 2016 och 2017 stannar inte där. Båda åren har Dackarnas svar - och lösning - på krisen varit att plocka in Rune Holta. I år inledde Holta uselt med två poäng mot Smederna och en poäng mot Rospiggarna. Det spelade ingen roll. Dackarna vann ändå. Så långt kunde man väl i det närmaste sätta ett likhetstecken mellan den rutinerade norrmannen och en maskot. Med honom i laget vinner Dackarna, helt enkelt. 

Holta är Dackarnas joker

Efter den starten har Rune Holta varit långt ifrån en maskot. Istället har 44-åringen varit bättre än på många år. Han har kört ifrån världsförare efter världsförare. Kritiken, som fanns efter matcherna mot Smederna och Rospiggarna, har helt ebbat ut. Det är inget snack om att det är norrmannen som är Dackarnas joker i kampen om SM-guldet.

Men Holta är långt ifrån ensam om att vara i form inför slutspelet. Maciej Janowski har varit vass en längre tid. Patryk Dudek har växlat upp de senaste veckorna. Fredrik Lindgren har hittat formen från inledningen av säsongen. Peter Ljung är inte i toppform, men har bättre fart än på hela året. Joel Kling gör i stort sett alltid vad han ska. Den som möjligen skulle behöva käka lite dunderhonung inför slutspelet är Mads Korneliussen.

Kommer sälja sig dyrt

Slutspelsvalet då? Dackarna valde ett möte med formstarka Eskilstuna Smederna istället för vacklande Rospiggarna. Jag är inte säker på att det var rätt, men jag kan mycket väl förstå varför. Skulle ”Piggarna” få till det i hemmamatchen, samtidigt som Dackarna har en sämre dag, ja, då kan det bli riktigt stora siffror. Dessutom vantrivs Rune Holta på ovalen i Hallstavik.

Men tro inte för en sekund att dubbelmötet med Smederna blir en ”walk in the park”. Långt därifrån. Eskilstunalaget, med karismatiske lagledare Jerker Eriksson i spetsen, kommer att sälja sig dyrt. Ja, de kan till och med bli den mina som avslutar Dackarnas säsong.

Masarna i semifinal?

Elit Vetlanda och Masarna är som bekant redan klara för SM-semifinal. Jag tror att Dackarna tar sig dit också. Om Rospiggarna eller Lejonen gör det vet i katten, men mitt tips går ändå till de förstnämnda. Sedan tror jag att Dackarna ställs mot Masarna, som får ses som något av en mardrömsmotståndare med tanke på lagets hemmabana och styrka, i semifinalen. Där skulle det definitivt krävas något alldeles extra för att inte falla.

På tal om Lejonen kan jag inte låta bli att nämna deras bedrövliga avslutning på grundserien. Förlusten med 60-30 hemma mot Dackarna för en dryg vecka sedan följdes upp med ett nytt förnedringsresultat, 67-23, borta mot Masarna i går. Oavsett skadeläget i laget så bör alla inblandade skämmas å det grövsta. Det är resultat som gör svensk speedway till åtlöje.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt