Annons:

Sportkrönika: Avhoppet är en sportslig katastrof för VH

Vimmerby Hockey måste resa sig efter att huvudtränaren Magnus Jansson lämnat sitt uppdrag. Foto: Roelof Stroetinga

Sportkrönika: Avhoppet är en sportslig katastrof för VH

Vimmerby Hockey är topptippat i division ett. Drygt två veckor innan seriepremiären står laget helt plötsligt utan huvudtränare. Det är en sportslig katastrof för VH. Nu sätts spelare, ledare och, inte minst, sportchefen Daniel Stolt på rejäla prov.

Annons:

Jag är egentligen helt emot att prata om katastrofer inom sportens värld. Det handlar inte om krig. Det handlar inte om död. Det handlar inte om barn som har förlorat sina föräldrar. Inget inom sportens värld kan, förstås, någonsin likställas med sådana hemskheter.

Men när Vimmerby Hockeys huvudtränare Magnus Jansson hoppar av sitt uppdrag drygt två veckor innan seriepremiären är det åtminstone en sportslig katastrof. 

Som en vikarie i ett klassrum

Vimmerby Hockeys spelare och kvarvarande ledare sätts nu på rejäla prov. För att inte tala om sportchefen Daniel Stolt.

När det gäller spelartruppen måste de sluta samman och inte lalla runt för att det saknas en huvudtränare. Risken är annars uppenbar att det blir samma effekt som när en vikarie kommer in i ett klassrum i skolan. Allt riskerar att fallera. Eleverna (i det här fallet spelarna) gör lite som de själva vill. Ett sådant uppträdande drabbar bara dem själva - och laget.

Inget annat än en mardröm

Den allra tuffaste uppgiften nu ligger på sportchefen Daniel Stolts bord. Jag skulle inte vilja vara i hans kläder i det här läget. Han har byggt ett lag som han, troligen med all rätta, tror stenhårt på. Han hade plockat in en tränare som han trodde var rätt man att leda det här laget till en lång säsong. Kanske hela vägen till en allsvensk kvalserie. Han hade precis lyckats sy ihop en hemvävd lösning på problemet med assisterande tränare. Nu står han helt plötsligt utan en av sina allra viktigaste byggstenar.

Att sakna huvudtränare drygt två veckor innan seriestart är inget annat än en mardröm. Tillfälliga lösningar under någon längre tid funkar inte heller i det här läget. Daniel Stolt måste hitta rätt och det snabbt.

Hemvävd lösning nära till hands

Jag tror att en hemvävd lösning ligger nära till hands, men jag hoppas att VH-ledningen inte tar den enkla vägen direkt. Att vara huvudtränare för ett division ett-lag är ingen lek. Jag ser få personer i Vimmerby som klarar av den uppgiften över en hel säsong. Jag hade gärna sett Eric Karlsson i rollen, men han är som bekant huvudtränare i Boro Vetlanda och det gör den lösningen till ett riktigt långskott. Då återstår troligen bara Tobias Jahr, som redan ingår i tränarstaben. Har han tid att ta ett sådant uppdrag? Har han modet? Har han kunskapen som krävs? Det är frågor som snart får ett svar.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt