Annons:

Sportkrönika: Ett modigt och känsligt beslut av Dackarna

Mikael Karlsson har ersatts av Peter Karlsson som lagledare i Dackarna. Ett beslut som har visat sig vara känsligt.

Sportkrönika: Ett modigt och känsligt beslut av Dackarna

Mikael Karlsson ut och Peter Karlsson in. Dackarnas beslut i lagledarfrågan har rört upp känslorna rejält bland supportrarna. Beslutet är både modigt och känsligt. Rätt eller fel? Det vet vi om ett år.

Annons:

Åtta år är förstås en lång tid. Det är så länge som Mikael Karlsson har varit lagledare i Dackarna. Han själv ville förlänga den sviten med åtminstone ett år. Målillaklubbens styrelse ville annat, gav Karlsson nobben och kontrakterade istället speedwayikonen Peter ”PK” Karlsson. 

Omtyckt bland många

Ett beslut som verkar ha fått känslorna att svalla rejält på sina håll. Det är inget snack om att Målillaboende Mikael Karlsson har varit populär bland många supportrar. Han har alltid funnits nära till hands, alltid visat sin uppskattning, alltid haft en minut över och alltid haft en enorm passion för sitt uppdrag. Ingen har någonsin kunnat tvivla på att han brinner för Dackarna.

På andra sidan står de som applåderar styrelsens beslut. De som tycker att resultaten har varit för dåliga under Mikael Karlssons ledning. De som under flera år velat ha en förändring. 

Inte tillräckligt bra

Knäckfrågan för mig är varför beslutet har tagits. Utåt har Dackarna kommunicerat att Mikael Karlsson har gjort ett ”jättebra” jobb och att man har varit ”jättenöjda” med honom. Men att den enda anledningen till att de nu ska gå skilda vägar skulle vara att han har suttit vid rodret en lång tid känns vagt, minst sagt.

Säg istället som det, faktiskt, är. Resultaten har inte varit tillräckliga. Mikael Karlsson har tagit Dackarna till en final på åtta år. Ofta har säsongen tagit slut i kvartsfinal. Med den uppställning som Dackarna haft under många år är det resultat som inte duger. Låt vara att det är i en sport där ett SM-guld-lag kan slås i spillror över en natt.

Styrelsens stora problem

Vad man än tycker så är det ett modigt beslut. Och kanske var också tiden mogen för det. I vilken sport som helst hade det varit unikt att en ledare i en topposition sitter kvar i åtta år. Styrelsens stora problem ligger i om de inte har skött det här på ett snyggt sätt. Ska vi gå på Mikael Karlssons reaktion så har så inte varit fallet. Det vore minst sagt förödande. Karlsson är en föreningsmänniska ut i fingerspetsarna och han har gett allt och mer än så för klubben under de här åtta åren. Långt ifrån ”bara” i rollen som lagledare.

Mikael Karlsson har också varit mycket skicklig i spelet med media. Tid på dygnet har aldrig spelat någon roll. Han har alltid funnits tillgänglig för frågor. I det avseendet har han varit Elitseriens överlägset bästa lagledare. Det har också varit tydligt hur han under årens gång har blivit en allt bättre ledare i alla avseenden.

Spännande rekrytering

Peter Karlsson, då? Jo, det kan säkert bli bra. Att han har kört speedway i över 30 år gör honom förstås inte till en bra ledare, men det är en spännande rekrytering. ”PK”, om någon, kan speedway. I den aspekten kommer han kunna bidra med massor. Men har han vad som krävs för att leda ett lag? Den frågan får lämnas obesvarad tills vidare.

En sak som dock är säker är att senast Dackarna vann SM-guld, 2007, var Peter Karlsson en del av laget. Ett gott omen inför 2018?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt