Annons:

Krönika: Dackarna pallar för favorittrycket – därför vinner de rivalmötet

2007 möttes Dackarna och Västervik i en rafflande SM-final. Elva år senare ställs lagen mot varandra igen, den här gången i en semifinal. Det har blivit dags för Dackarna att, för en gångs skull, visa att de är bäst när det gäller. Jag har svårt att se att de inte kommer att palla för favorittrycket i den här semifinalen.

Annons:

De senaste 15 åren har Dackarna varit guldtippat många gånger. Nästan lika många gånger har Målillalaget fallit pladask. Förutom ett SM-guld 2007 och en SM-final 2016 finns absolut inga sportsliga resultat för supportrarna att glädjas åt. Dackarna har istället fått dras med epitetet att vara en ”loser-förening”. Senast förra säsongen misslyckades man rejält och fick respass redan i kvartsfinalen mot nederlagstippade Smederna (som förvisso vann SM-guld en månad senare).

Lär inte darra

2018 kan bli det stora revanschåret för Dackarna. Laget var urstarkt i grundserien och förlorade bara tre matcher, alla med 46-44. Nu är grundserielunk en sak och slutspel en helt annan. Å andra sidan lär inte en SM-semifinal få Maciej Janowski, Greg Hancock, Patryk Dudek och de andra att darra på manschetten.

Västervik å sin sida har en mycket stark tid bakom sig och laget presterade klasspeedway i kvartsfinalmatcherna mot Vetlanda. Med en formtoppad Nicki Pedersen i laget går ingen motståndare säker. Och kanske kan speedwaysveriges mest slipade lagledare, Morgan Andersson, plocka fram några ess ur rockärmen?

Mycket talar för Dackarna

Det här är ett möte där det ena laget (läs Dackarna) har väldigt mycket att förlora och där det andra laget (läs Västervik) kommer att hyllas för sin säsong oavsett resultat.

Hur kommer det då att sluta? Jag har svårt att se att Dackarna inte ska ta den här chansen att få köra en SM-final. Allt annat vore, faktiskt, ett misslyckande.

Vad talar då för Dackarna?

* Laget har, för första gången på många år, varit urstarkt på sin hemmabana.

* Peter Karlssons mannar har inte förlorat någon match den här säsongen med mer än två (!) poäng.

* Ett väl sammansvetsat gäng. De sju förare som kör i kväll har kört samtliga 14 matcher under säsongen.

* Greg Hancocks kyla och förmåga att få med sig resten av laget.

* Jämnheten. Misslyckas någon av stjärnorna finns det alltid någon annan som kliver fram.

* Reservsidan. Här har Dackarna sitt kanske största plus. Hans Andersen och Joel Kling bör kunna få ett bra övertag på Mikkel Bech Jensen och Anton Karlsson.

Västervik inte utan chans

Västervik då, är uppstickaren helt chanslös? Absolut inte. Laget rider just nu på en självförtroendevåg som kan bära långt. När jag pratade med Dackarnas lagledare Peter Karlsson i går sa han något i stil med att ”Västervik har många fågel- och fiskförare”. Lite så är det. Får alla det att lyckas samtidigt kan de slå ut Dackarna, men marginalerna är små.

Lagledarna i de båda lagen pratar sig gärna varma om det faktum att matchen inte avgörs i kväll utan att det är 30 heat som ska köras. Det behöver man förstås inte vara Einstein för att förstå. Å andra sidan, skulle Dackarna vinna lika stort som i grundserien (22 poäng), ja, då är den här semifinalserien över redan innan returen.

Jag tror att Målillalaget gör klokast i att ha med sig ett överläge på 8-10 poäng till bortamatchen mot ett hemmastarkt Västervik. Det är också någonstans där jag tror att slutresultatet i kvällens match hamnar. Mitt tips: 50-40.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt