Annons:

Krönika: Nu vet vi mer om Vimmerbys slagkraft – men sportgruppen sitter på nyckeln

Vimmerby Hockeys sportgrupp måste leverera poängspelare, anser DV:s sportkrönikör Linus Johansson

Krönika: Nu vet vi mer om Vimmerbys slagkraft – men sportgruppen sitter på nyckeln

Vimmerby hade vunnit fem av sina sex första matcher. Ändå visste vi nästan ingenting om lagets slagkraft. Efter 1-2 hemma mot Kristianstad vet vi mer. Vi vet också att sportgruppen sitter på nyckeln för hur lyckad den här säsongen ska bli.

Annons:

De sex första matcherna sa egentligen inte särskilt mycket om Vimmerby Hockeys slagkraft. Fyra segrar mot lag på nedre halvan, en övertidsseger mot Kalmar och en förlust mot Dalen var resultat och insatser som var svåra att värdera.

Efter 1-2 mot Kristianstad vet vi mer och mycket hamnar på den positiva sidan. Det kan kanske låta konstigt efter att VH förlorat mot ett väntat topplag på hemmais för andra gången den här säsongen. Men det var en förlust med mersmak som visade många av lagets styrkor – men också den svaghet som riskerar att fälla det här lagbygget.

Mycket var bra

Det gnistrar knappast om Vimmerby Hockey anno 2018/19. Det finns ingen Jesper Kokkonen. Det finns ingen Markus Modigs. Däremot finns det ett starkt jobbande lag som ser ut som en enhet på isen.

Vad vet vi så här långt?

* Vi vet att Vimmerby har värvat en målvakt som kan vinna matcher åt sitt lag i Tomas Rydén. Tillsammans med Jonatan Stålberg bildar han troligen ett av Hockeyettans allra bästa målvaktspar.

* Vi vet att VH har ett försvarsspel – och ett spel i det stora hela – som håller högre klass i egen zon än förra säsongen.

* Vi vet att laget är fullt av spelare som är beredda att offra en tand eller två för att laget ska vinna.

* Vi vet att Phil Horsky är en tränare av bra kaliber, troligen den bästa Vimmerby haft sedan laget klev upp i Hockeyettan.

Målskyttet ett dilemma

I kväll fick vi också se att laget kan hota ett av de bästa division ett-lagen i landet. Vimmerby gjorde det genom att komma ut superstarkt i den första perioden. Något som nästan har varit mer regel än undantag i många säsonger, men som vi inte har sett mycket av tidigare i år.

Som ni ser var mycket positivt i kväll. Men det finns en del, en mycket viktig del, där Vimmerby just nu inte har vad som krävs. Det handlar förstås om det offensiva spelet, eller målskyttet om ni så vill.

VH är det laget bland topp sju-gängen som har gjort klart minst antal mål. 19 stycken på sju matcher håller inte i längden och då ska vi komma ihåg att sex av dem kom mot Mörrum.

Medvetna om att det inte räcker

Visst finns det spelare som kan leverera mer framåt, som Hampus Harlestam, Martin Pärna, Pontus Johansson och Sebastian Åkesson. Men hur mycket finns egentligen i dem? Tillräckligt mycket för att föra Vimmerby till Allettan? Kanske, men det är inte givet. Tillräckligt mycket för att föra Vimmerby långt i ett play off? Tveksamt. Tillräckligt mycket för att ta laget till en historisk kvalserie? Nej, knappast.

Här sitter Vimmerby Hockeys sportgrupp (och styrelse, som måste fixa fram pengarna som behövs) på nyckeln. De är förstås medvetna om att den offensiv som laget besitter inte räcker till i längden. Det visste de innan säsongen startade och de vet det nu också.

VH har många komponenter som krävs för att gå långt, men mest troligt behövs det också ett par poängspelare av den kalibern som inte finns i truppen i dag.

I det sökandet behöver klubbens sportgrupp både flyt, fingertoppskänsla och pengar att handla med. Jag vet bara en sak: nyckeln för en riktigt stark säsong är att de lyckas i det här arbetet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt