Annons:

Hårfin gräns mellan hälsosam och ohälsosam

Jag skrollar bland mina vänners senaste uppdateringar. Bilderna på chiagröt, proteinpudding och rawfoodkaka får dagens potatismos med panerad fisk att kännas som en tung klump i magen.

Annons:

Sociala medier hjälper till att sprida bilden av ’en hälsosam livsstil’. Facebook och instagram svämmar över av stillbilder på löpband (30 minuter, 7.3km, 650kcal) och definierade muskler. Strong is the new skinny. Jag avbokar yogapasset. Går till gymmet istället.

Diskuterar ortorexi med en kollega. Ortorexi definieras (i Sverige) som extrem fixering vid hälsosam mat och träning. Det är en ätstörning och sjuklig kroppsfixering. I Sverige är ca 7 % drabbade, både kvinnor och män.

Bland de som arbetar inom hälsa och friskvård är den siffran otroligt nog nära 30 %. Vi kommer snabbt fram till att definitionen av ortorexi passar in på många i dagens samhälle där hälsosam mat och vältränade kroppar hyllas i sociala medier, utnyttjas i reklam och understryks av sociala normer.

Hyllar vi en sund livsstil eller hyllar vi en extrem fixering vid hälsosam mat och träning? Som dietist tycker jag självklart att det är bra när människor gör mer hälsosamma val. Men den ’hälsosamma livsstil’ som lyfts fram idag är långt från de mer balanserade råd kring en hälsosam livsstil som jag som dietist lutar mig mot.

Dessa råd handlar om att öka konsumtionen av grönsaker, baljväxter, frukt, bär, fisk, skaldjur, nötter och frön. Byta ut vitt mjöl mot fullkorn, smör mot vegetabiliska oljor, feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter. Äta mindre charkprodukter, rött kött, socker, salt och alkohol. Samt vara fysiskt aktiv minst 30 minuter per dag och i möjligaste mån minska tiden en sitter stilla.

Gränsen mellan hälsosam och ohälsosam är hårfin. Den nyttiga chiagröten som publiceras på facebook kan vara den utlösande faktorn, droppen som får smoothien att rinna över, för en väns ätstörning. En persons rogivande springtur kan vara en annan persons ångestfyllda krav.

Vi behöver hitta en balans mellan det hälsosamma och det extrema. Känna efter vad kroppen behöver och vill för att må bra. Inse att vi är individer med olika behov. Anamma en hälsosam livsstil som inte baseras på känslan av att vi borde träna hårt och måste äta en begränsad kost. Lyfta den traditionella havregrynsgröten och den där yogan som fick tankarna att klarna och lungorna att andas djupt igen (eller vad som nu funkar för er).

Bli normbrytare. Våga visa upp fiskpinnarna och berätta för världen att soffan var din tron för en dag. Var uppmärksam på dina vänners ’hälsosamma livsstil’. Våga ifrågasätt, inte bara hylla, de definierade magmusklerna och de femton varianterna av chiagröt. 

Annons:

Louise Arvidsson

louise.arvidsson@gu.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt