Annons:

Ta kontroll över julen – och gör den till din

Med en vecka kvar till julafton glittrar barnens ögon starkare för varje ny lucka som öppnas i julkalendern. I de vuxnas ögon återspeglas istället en ökande stress för detta crescendo av lucköppning som leder fram mot julens final. Julafton.

Annons:

Om nyårsafton är den dag på året som har högst förväntningar på sig, är julafton den dag som har högst krav på sig. Krav på att upprätthålla traditioner. Krav på julstämning. Ett välstädat julpyntat hem, handrullade köttbullar, nykokt risgrynsgröt, rosiga kinder, mysiga tomtar, sprakande brasor och dignande pakethögar under täta granar. Näsor tätt tryckta mot fönstret, ett ivrigt spanande efter fallande snöflingor. Inte för lite snö, men inte heller för mycket.

En perfekt vit pudrig slöja som draperar sig över gran och stuga är väl det minsta en kan begära. Det är ju bara jul en gång om året. Hos många är julafton den dag som skimrar starkast i minnet, som om någon placerat ett Instagramfilter som ger glöd och värme över hela dagen, och det är ett hårt slit för att få förväntningar och verklighet att mötas.

*

Meningen med julen definierades år 1889 som ”att självuppoffrande sätta andras behov före sitt eget och bringa glädje åt andra”. Höga krav, stress och självuppoffring ägnar vi oss åt så ofta i vardagen att meningen med julen idag kanske istället borde vara att hålla lite extra hårt på de egna intressena, sätta sitt eget behov först.

Att befinna sig på gränsen till utmattning bringar ingen glädje åt andra. Inte heller för dig själv. Idag lever vi mer stressade liv än någonsin. Både mängden och svårigheten av de krav som ställs på den enskilda individen är hög. De traditioner som julen för med sig är inte alla kompatibla med det moderna liv vi lever. Carl Larsson-idyllen med dignande julbord, täta granar, tomtar i vrårna och paket i överflöd är kanske inte den julstämning vi behöver allra mest?

*

Jag tror att känslan av jul kommer när vi minskar på stressen och släpper kraven vi har, både på denna högtid och på oss själva. Traditioner är kulturella och sociala arv, inte riktlinjer, och för vår mentala hälsas skull kan det nog vara bra att skapa nya jultraditioner bättre anpassade för oss idag. Stanna upp i julhetsen. Fråga dig själv vad det är du vill ha ut av julen egentligen, ta kontroll över den och gör den till din. Låt julen vara en tid av avkoppling och återhämtning, både fysiskt och psykiskt.

I den klassiska julsagan ”Grinchen – Julen är stulen” får barnen lära sig att julen kommer även utan julgran, utan överflöd av mat och utan paket. Kanske är det något vi alla borde ta lärdom av. 

Annons:

Louise Arvidsson

louise.arvidsson@gu.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt