Annons:

Glennfalk: Politik är konsten att varken ljuga eller hålla sig till sanningen

Politik är konsten att skapa en bild som inte ljuger, men som heller inte är helt sann.
Och blir man politiker lär man sig den konsten i ungdomsförbunden och om inte förr, så till kaffet med andra politiker. Tro mig, jag vet.

Annons:

Såtillvida kan man som opposition kampanja hårt för att Vimmerby inte ska ha två kommunalråd. Ungefär som om Åbro inte ska ha två direktörer. Nu har man säkert fler om man förutom verkställande direktör också räknar in typ vice verkställande direktör, marknadsdirektör och försäljningsdirektör exempelvis.

Men om man är i opposition som (c), (v), (kd) och (mp) varit under de gångna fyra åren, så vinner man på att understödja en okunnig allmänhet om att två kommunalråd är ett för mycket, typ två direktörer är en för mycket, precis som om direktörerna skulle ha samma arbetsuppgifter. Nu förstår inlästa väljare sammanhanget, men väljare som inte läser mer än rubriker och pamfletter går på ”bilden som inte ljuger men som heller inte är helt sann”.

*

När nu oppositionspartiet centern tillträder så blir det tre kommunalråd. Nuvarande opposition (s) har så smått börjat påpekat att det förhåller sig så. Sex personer bryter gränsen på mer än 40 procent i tjänstgöring för att de enligt Sveriges kommuner och landsting ska kunna kalla sig kommunalråd.

Men man aktar sig för titlarna. Och säger ”Vimmerby har bara ett kommunalråd”. Men det är sex kommunalråd definitionsmässigt, men likt de tidigare kommunalråden har de olika arbetsuppgifter, är ordförande i olika styrelser. Det skiljer inget principiellt eller arbetsmässigt. 

*

För egen del tycker jag sådant tvivelaktigt politiskt spel ger anledning till att närmare granska om man lever som man lär. Ja, som att när man möter dessa politiker dra ihop ögonbrynen lite och vara lite avvaktande misstänksam.

Här skapar man en negativ bild av motståndarna, som egentligen bara öppet deklarerat att vi har två personer med över 40 procent i tjänstgöring och kallar dem för kommunalråd, och så tillsätter man själv sex sådana, men kallar dem inte kommunalråd för att undkomma den kritik man själv underblåste.

Nej, det ger anledning till att fortsatt granska den moral som nu ska dominera majoriteten i Vimmerby.

*

Kommunalrådet Helen Nilssons (s) insändare I DV nyligen om att (S) gett Vimmerby en ekonomisk stabil grund, är ett annat exempel på politiker som inte ljuger men inte säger hela sanningen. Eller kanske mer riktigt; lite av varje.

För man kan knappast säga att man har en ”stabil ekonomisk grund” (utgångspunkt resutaträkningen) när ekonomichefen säger en i intervju i DV: ” Samtidigt har vi en fortsatt hög ökning av våra kostnader och det är både jag och SKL och flera med oss oroade för.” Han sa också att kommunens ekonomi varit dopad i några år.

För de två stora nämnderna, som står för över 70 % av kommunens budget, har risig ekonomi, kostar för mycket jämfört med andra och har årliga underskott i miljonklassen. Och det är dessa nämnder som sätter betyg på den kommunala politikens ekonomiska förmåga.

Att det sedan blir överskott på slutraden beror inte på den lokala politiken. Det beror på flyktingbidrag, lägre räntekostnader, lägre andra kostnader av penningmarknadsskäl, högre utjämningsbidrag, etc. Kort och gott; finansen.

*

Så när Helen Nilsson (s) beskriver att det blivit bättre från 2014 så är det inte sant om man tittar på 70 % av budgeten; Socialnämnden och Barn- och Utbildningsnämnden sammantaget.

Men det är sant om man också räknar in andras inverkan: staten ger mer pengar, bankerna tar mindre pengar, Vemab amorterar kraftigt, Vimarhem amorterar också. Det kan den lokala politiken inte ta åt sig beröm för. Återigen; konsten att skapa en bild som inte ljuger, men som heller inte är helt sann.

Det man kan ge s+m beröm för är dock en sak: man har amorterat av på kommunskulden vilket också var det primära uppdraget efter flera år av stora investeringar. Ett uppdrag svårt nog för en vänsterpolitiker. Här hade man nog hjälp av en stark moderat röst.

*

Nej, Nilssons insändare ger anledning till att genomlysa de ”sanningar” som den blivande oppositionen nu ska leverera.

För det är så; även om man vid en första anblick inte kan säga att de ljuger så undanhåller de den sanning som i en fullständig bild skulle skapa en annan rubrik på insändaren.

Kommunalpolitiken, både majoritet och opposition, kräver vakna och pålästa väljare. Väljarna har många gånger snabba svar i kommentarsfälten, de borde istället ha fler frågor så de kan få en mer komplett bild.

Fotnot: Micael Glennfalk var moderat ordförande i kommunstyrelsen fram till hösten 2015 och var drivande till att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Moderaterna kom till efter valet 2014. 

I en första version av krönikan stod att gränsen för att kalla en politiker för kommunalråd går vid en månadslön på 40 000 kronor. Det är felaktigt. Enligt SKL:s praxis kan en politiker med 40 procents tjänstgöring kallas kommunalråd, men titeln avgörs av kommunfullmäktige. 

I den nya majoriteten är det bara Ingela Nilsson Nachtweij, ordförande i kommunstyrelsen, som getts titeln kommunalråd. Följande politiker kommer att ha en tjänstgöring på över 40 procent: Ingela Nilsson Nachtweij, Ola Gustafsson, Marie Nicholson, Helen Nilsson, Lars Sandberg och Peter Karlsson. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt