Annons:

Glennfalk: 2019 blir året då politikerna vågar stå för sin egen uppfattning

Nu skriver vi julen 2018.
Om 50 år, 2068, är ”gatu-quiz” en vanlig företeelse i Vimmerby. Turister och lokalbefolkning förundras över hur väl vi över tiden lyckats dokumentera de genom tiderna mest kända Vimmerbyborna.

Annons:

”Kosses gata” och ”Jespers Väg” kom till 2019 i nya bostadsområden, innan dess fanns bara ”Astrid Lindgrens Gata”. Men 2019 skedde något märkligt.

Lokala politiker som i många år hukat sig under sammanträdesborden inför tjänstemännens absoluta makt, hade börjat resa sig upp och stå för en egen uppfattning. 

Allt började med att socialdemokraterna föreslog att just Kosovare Asllani och Jesper Svensson skulle få egna gator. Den borgerliga majoriteten sa nej, enbart på grund av att tjänstemännen sa nej. Socialdemokraterna, kanske det mest tjänstemannastyrda partiet trots allt, ryggade tillbaka muttrande att ”alla andra kommuner skrattar åt oss…”

*

Men, tjänstemännens absoluta makt hade praktiserats. Så hade det alltid varit i Vimmerby, fram till denna märkliga dag 2019.

Sossarna fick nämligen medhåll av tusentals Vimmerbybor. När politikerna sansade sig så reste de sig och sa till varandra; ”När vi nu blivit valda att bestämma måste vi väl också våga fatta beslut och verkligen bestämma. Vi måste bli beslutsföra! Vi kan inte låta tjänstemännen styra utvecklingen i kommunen, såsom de alltid gjort.  Får vi in en generation nej-sägare i tjänstemannakåren så står ju allt still!”

Och så började de tänka själva. Beslutet ändrades; Kosse och Jesper fick sina gator.

*

Sedan dess har åtskilliga Vimmerbybor fått gator uppkallade efter sig och de mindre orterna har följt efter. ”Ingmar Eklunds gata” i Södra Vi berättar historien om en lokal eldsjäl, ”Åke Hammarskiölds väg” i Tuna om den lokala entreprenören och entertainern och till och med i lilla Pelarne blev Körsbärsvägen framför skolan omdöpt till ”Rolf Ericssons gata” som tack för allt han gjort för bygden.

Det mest spännande är att vi nu femtio år senare får historien berättad för oss genom gatunamnen.

”Gatu-quiz” är en jättepopulär söndagssyssla 2068 och med en QR-kod kopplar man sig till kommunens hemsida där man får personporträtten.

                                                                                  *

Tillbaka till 2018. Nu skulle inte Vimmerby vara ensam om att ha gatunamn efter lokala kändisar, s.k. memorialnamn. Det är mycket vanligt i Sverige och tillämpas av i stort sett alla kommuner.

Dock finns det en slagsida åt det manliga hållet. Ungefär 90 procent av gatunamnen är uppkallade efter män. Språktidningen (spraktidningen.se) hade i sitt septembernummer en bra artikel om gatunamn.

– Att utgå ifrån teman, eller namnkategorier, underlättar vårt jobb när vi ska föreslå nya gatunamn, säger Kristian Rosengren, lantmätare och tjänsteman på namnberedningen i Stockholms stad i artikeln.

– Namn ska utgå från det naturliga, sa Anette Torensjö, chef för namnarkivet vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

*

Sammantaget är det inte alls konstigt att kommuner uppkallar gator efter sina kända personligheter. Tvärtom, det är mycket vanligt. Och tillrådligt. Det man tycker är att de ska vara lätta att uttala och relevanta i sitt sammanhang. De bör också ha en unicitet för att underlätta för räddningstjänst och polis att snabbt hitta.

Vanligaste gatunamnen i Sverige är Ringvägen, Skolvägen och Björkvägen. Inte särskilt unika alltså.

– Det behöver inte vara tråkiga namn, de nya gatorna och kvarteren ska passa in i den befintliga namngivningen, det blir som årsringar i arkitekturen. De namn vi skapar idag är ett resultat av vår tid, säger Kristian Rosengren,

Sålunda är det bara för sossarna att hålla i, skriva en motion och föreslå fullmäktige besluta att dels ta bort eventuell delegationsrätt för tjänstemännen (om det finns en sådan), därefter begära att en eventuell namnkommitté enbart är remissinstans och att gatunamn ska beslutas av de folkvalda i kommunfullmäktige.

Det är ett mycket viktigt beslut. Om 50 år ska vi ju gå ”gatu-quiz” och läsa på om våra lokala storheter.

Under tiden; en skön och God Jul till er alla!

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt