Annons:

Glennfalk: Kanske att en del lokala politiker borde göra en pudel nu?

Krönsmon dök upp som ledande alternativ till industrimark i mitten på 00-talet. 2007 kom den in i den kommunala planeringen och 2010 påbörjades planarbetet.

Annons:

Det lokala näringslivet i Vimmerby kommun tyckte det var fem över 12. Man hade akut brist på industrimark och det dåvarande borgerliga styret med centern i spetsen, hade inte lyckats få till någon verkstad av planerna.

Nu sattes det igång.

Idén var att bygga två industriområden samtidigt; Östra Ceos stadsnära och Krönsmon vid riksvägen. Då Östra Ceos på sina ställen bestod av sex meter djup lera och Krönsmon av berg och stora stenblock bland i övrigt grovt, rent grus kunde man slå två flugor i en smäll. Östra Ceos fick ta emot bergkrosset och gruset, fick hög kvalité på den byggbara marken och Krönsmon blev av med sina massor.

*

Nu är Östra Ceos fullt. 

I veckan såldes den sista tomten på endast fyra år. Det finns en hel del lokala politiker och Facebook-kverulanter som kanske borde göra en pudel nu…?

Infarten till Krönsmon ville kommunen lösa och hade en offert på 3 miljoner i privat regi. Trafikverket, som alltid varit en svår broms för utvecklingen av Kalmar län, ville ha jobb till sitt eget folk och ville ha 4-5 miljoner för samma jobb. Kommunen skulle betala. Frågan gick i stå; varför ta 2 miljoner av kommunala skattepengar för att betala statligt anställda?

*

Nu kan inte frågan vänta längre och kommunen får ge med sig. Statliga institutioner, hur idiotiskt styrda de än är, vinner alltid över små kommuner. Nu står intressenter och tittar på Krönsmon som en alternativ placering av sina företag. Utvecklingschef Tomas Swärd sa i DV i veckan att det både är lokalt, regionalt och nationellt etablerade företag.

Jag tror, precis som Swärd, att den första etableringen lösgör fler. Det gäller att få till den första. Sedan ska de 200 000 kvm räcka i kanske 40 år. Men kommer det en serverhall (populärt byggprojekt i andra kommuner) så kanske den klipper 100 000 kvm själv. Frågan är om det finns tillräcklig elkapacitet för det…

*

Nu ska kommunen planera för nästa industriområde och det är bra att man är ute i god tid. I valrörelsen 2010 klagade näringslivet stort och nytt industriområde var en av de stora lokala frågorna då. Svaret blev som bekant Krönsmon och Östra Ceos.

Men nu tror jag kommunen ska tänka till. Vid Krönsmon diskuterades en tid en rondell, för att skapa en yttre väg via Nybble, kyrkans mark och bort mot Hörestahult där en ny rondell skulle byggas. Det leder tung industritrafik utanför staden, Astrid Lindgrens Värld får en ny infart, Krönsmon får en infart och bostadsområdet vid Borstingen, som går att göra större, får också en ny infart. I denna rondell skulle man också kunna skapa en infart till ett nytt industriområde, i området på andra sidan vägen, mitt emot Hörestahult.

*

Det är kommunal mark, ung skog (tyvärr) och ligger på lagom avstånd. Men framförallt, den stora fördelen är att där är morän direkt under vegetationen. Beredningen består i princip av avvegetering, sedan har man byggbar mark. Det blir i så fall ett billigt industriområde att anlägga, dessutom utmed riksväg 40.

Vimmerby får då två industriområden bredvid de två stora riksvägarna som möts i Åkebo.

Man behöver förbereda planarbetet, få med det i en reviderat Översiktsplan och ha allt klart till den dag om kanske 15-20 år, då man behöver sätta spaden i jorden.

Den typen av framförhållning behövs på både företagsmark och bostadsmark i kommunen.

Jag hoppas den nya Alliansmajoriteten kan se detta så vi slipper de panikåtgärder som fått genomföras åren 2010-2018 på grund av brister i planering och dålig framtidsspaning.

Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i DV, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte DV:s.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt