Annons:

Visa att ni är stolta över

Dagens Vimmerbys krönikör Simon Henriksson anser att Vimmerby IF kan använda Kosovare Asllani mer.

Visa att ni är stolta över "Kosse", Vimmerby IF

Vimmerby IF gör många fantastiska saker.
Men klubben måste bli bättre på att lyfta fram Kosovare Asllani.
Det borde vara en självklarhet.

Annons:

I går var Kosovare Asllani, den 26-årige landslagsstjärnan som delar klubbadress med Zlatan Ibrahimovic, hemma i Sverige. Hon besökte Örebro för match med sitt Paris Saint-Germain. 

För oss var det en självklarhet att vara på plats: Kosovare Asllani är den största fotbollsspelare Vimmerby IF fostrat. Tillsammans med världsmästaren Thomas Rundqvist är hon den största idrottaren hela Vimmerby fostrat. Hon förtjänar mer uppmärksamhet än hon får. Det går inte att säga emot det påståendet.

Hade Kosovare hetat Zlatan och tagit sig hela vägen till Paris hade hon fått spaltmeter efter spaltmeter i lokalpressen. Men det är inte bara lokalmedia som inte gjort vad de kan för att visa att tjejers fotbollsspelande är lika viktigt som killars.

Hyllas väldigt mycket

Vimmerby IF rosas för väldigt mycket. Det är inget konstigt och naturligtvis helt självklart. Klubben gör en enastående insats med integrationsprojektet, nyttan med Fotboll för alla-laget kan inte nog påtalas och Vimmerby IF:s samhällsengagemang är enormt. Det var den korta listan.

Klubben förtjänar priset som årets ungdomsförening. Klubben förtjänar alla lovord.

Men på en punkt anser jag att klubben inte gör tillräckligt mycket. När framgick det senast tillräckligt tydligt att Kosovare Asllani sprang runt i Bullerbyn som ung, ständigt med en boll under armen? När framgick det senast tillräckligt tydligt att hennes första riktiga klubb var Vimmerby IF? När framgick det att Vimmerby IF fostrat den enda tjejen med invandrarbakgrund i landslaget?

I herrlandslaget är de många: Zlatan Ibrahimovic, Erkan Zengin, Jimmy Durmaz, Emir Kujovic. Listan kan göras längre.

Men på damsidan? Där var Kosovare Asllani, vars föräldrar kom till Sverige från Kosovo, den enda i sommarens VM-trupp.

Att invandrade tjejer eller tjejer som är andra generationens invandrare kan spela fotboll råder det inget tvivel om. Men gör de det i den utsträckning de skulle kunna göra? Naturligtvis är svaret nej. Då skulle inte "Kosse" vara så tydligt unik.

Att få unga tjejer med invandrad bakgrund att spela fotboll är en otroligt viktig integrationsfråga. Att ge dem chansen att växa, att ge dem förebilder. Kosovare Asllani kan vara just den självklara förebilden. Vimmerby IF bör därför profitera mycket mer på hennes namn än vad de gör. Helt enkelt bli bättre på att lyfta fram henne, för att kunna få nya tjejer att lyckas förverkliga sina drömmar. Kosovare sade emellertid i intervjun med Dagens Vimmerby att VIF hört av sig, och det är mycket bra. Men mer går att göra.

Redan varit självklart

Ensam med Håkan Hellström genom ett novembermörkt Sverige kom jag på en rad förslag: Se till att ha en stor, stor affisch på "Kosse" vid Arena Ceos med någon uppmaning eller hälsning från stjärnan till unga tjejer överlag, se till att försöka få henne att närvara vid varje Bullerby Cup, instifta något form av stipendium i hennes namn och instifta priser vid exempelvis Bullerby Cup i hennes namn. Naturligtvis går det att göra mycket mer.

Föreställ er att Kosovare vore man. Visst skulle ovanstående redan vara självklarheter?

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt