Annons:

Moderaternas val är överraskande – men troligen klokt inför valet

Moderaterna satsar på Marie Nicholson som förstanamn i stället för Tomas Peterson.

Moderaternas val är överraskande – men troligen klokt inför valet

Jag höll det visserligen inte som helt omöjligt. Men att Moderaterna petar Tomas Peterson och satsar på Marie Nicholson är inget annat än en överraskning.
För ett Moderaterna som lär få kämpa i motvind är det nog ett ganska smart drag.

Annons:

64-årige Tomas Peterson deklarade tydligt – och tidigt – att han ville fortsätta som kommunalråd i Vimmerby kommun. Trots att han egentligen når pensionsåldern under nästa mandatperiod var han fortfarande hungrig politiskt. 

"Jag närmar mig 65 och hälsan påverkas. Fyra år ändå några år, men som jag känner nu är det väldigt roligt och jag skulle vilja fortsätta. En del vill gå i pension, men jag känner att man ska ta tillvara på sitt liv. Jag tycker att det känns intressant och kul att jobba. Jag mår bättre av att hålla igång och träffa människor och jobba med saker som är kul. Den viktiga drivkraften för mig är att det går bra för Vimmerby. Sedan är det naturligtvis partiet och förtroendet från gruppen som avgör", sa Tomas Peterson för ett och ett halvt år sedan. 

Mycket talade också för att han skulle få förnyat förtroende och hamna högst på valsedeln för Moderaterna till valet 2018. Tomas Peterson var föreslagen som etta, ingen planerade att utmana honom. Han har gjort, trots all kritik, ett bra jobb tillsammans med kommunalrådskollegan Helen Nilsson att sanera ekonomin. Visst har de fått mycket hjälp – men den ekonomiska situationen är bra mycket bättre nu än för bara några år sedan. Trots att inga enorma neddragningar gjorts och att inga skolor stängts.

Nära sanningen

Men – så blir det alltså inte. De moderata medlemmarna ville se Marie Nicholson. Själv tror han att det beror på att partisterna ville se nytänk och förändring. 

Sannolikt är det nära sanningen.

Marie Nicholson är relativt ny i politiken, men ger ett seriöst och nyfiket intryck. Inte för att Tomas Peterson inte gör det, men hon är en betydligt yngre politiker och också kvinna.

Att satsa på henne är ett klokt drag av ett Moderaterna, som jag förväntar mig får det tufft i kommande val.

Ger en större chans

Vimmerby är inget klassiskt moderatfäste. Här är det Centerpartiet som gäller på den borgerliga sidan. Micael Glennfalks intåg i partipolitiken avgjorde två val – men nu är han borta. 

Vad det betyder för partiet tror jag alla förstår. Även de mest inbitna moderata företrädarna som försöker intala sig något annat.

Utan Micael Glennfalk efter en mandatperiod fylld av jobbiga och tunga beslut. Där framtidsvisionerna har lagts i skrivbordet och där allt har handlat om att rädda ekonomin. Då talar väldigt lite för Moderaterna.

Att då satsa på Marie Nicholson i stället för Tomas Peterson, som aldrig verkar ha hittat ända in i Vimmerbyborna, ger nog en lite större chans att nå framgång i det kommande valet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt